Tinnerbäcksbadet – en simhall för alla?

Trots att vi bestämde tid med personal som sköter knapparna för plattan så kom det ingen. Efter 10 minuter fick man gå till receptionen och säga till. Tänk då säkerhetsmässigt! Tänk om något händer, skriver en stödassistent.
Trots att vi bestämde tid med personal som sköter knapparna för plattan så kom det ingen. Efter 10 minuter fick man gå till receptionen och säga till. Tänk då säkerhetsmässigt! Tänk om något händer, skriver en stödassistent.

Inte nog med att tillgängligheten för denna målgrupp av badare är dålig, även arbetsmiljön för de som ska hjälpa badgästen är dålig. Den nya och dyra simhallen blev en stor besvikelse, skriver en stödassistent.

Insändare 15 september 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns två omklädningsrum med duschbrits och taklift. Inget omklädningsrum för personal/assistenter utan man får byta om tillsammans. Efter omklädning så ska man komma i vattnet. Där blir det bekymmer om man är rullstolsburen och har en kropp som behöver stöd. Har du kropp som inte har möjlighet att sitta rakt upp och ner i en vanlig stol så kan du inte komma ner i vattnet.

Tanken är nämligen att från duschbritsen i omklädningsrummet där det finns taklift ska du sätta dig i en stol. Denna stol ska du sedan rullas med till bassängen, vilket kan tyckas inte vara så lång sträcka. Men har man då en kropp som inte sitter stadigt i en stol känns denna sträcka väldigt lång och otrygg. 

När du är framme vid bassängen kör du på en speciell "platta" som är höj- och sänkbar. Denna måste skötas av simhallspersonal. Personen står inte och väntar på dig utan någon måste gå till receptionen för att säga till att man är redo. Vilket förlänger tiden du ska sitta i stolen. Stolen är en och samma modell för alla. Inga inbyggda säkerhetsbälten som skulle kunna öka tryggheten snarare än att vara en begränsning. 

Plattan som tar dig ner i vattnet är lagom stor för stolen och två små assistenter som då efter konstens alla regler (inte arbetsmiljömässiga) håller i dig i stolen. För när du sakta börjar sjunka ner i vattnet börjar du och stolen ändra tyngd. Stolen rör sig, flyter, sjunker?

Sedan ska du komma upp ur vattnet också. Trots att vi bestämde tid med personal som sköter knapparna för plattan så kom det ingen. Efter 10 minuter fick man gå till receptionen och säga till. Tänk då säkerhetsmässigt! Tänk om något händer? Vem hjälper oss? Man blir beroende av ytterligare en person. 

Du ska då sättas i denna universala stol igen. Stolen som rör på sig i vattnet. Utrymmet på plattan som inte tillåter mer än två små nätta assistenter. De ska nu hjälpa dig upp i stolen, sätta dig så bra, tryggt och säkert som möjligt. Du börjar sakta åka upp ur vattnet. Kroppen reagerar på förändringen. Assistenterna hoppas att kroppen inte blir alltför spastisk, vilket inte är ovanligt. Assistenterna får agera säkerhetsbälten. Detta sliter på kroppen. Så inte nog med att tillgängligheten för denna målgrupp av badare är dålig, även arbetsmiljön för de som ska hjälpa badgästen är dålig. 

Sammanfattningsvis är tillgängligheten för bad i kommunen ytterst begränsad. Har du behov av liggande position är du helt exkluderad.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa