Tidskrävande att ta sig fram till US med bil

Stadsplaneringsavdelningen fortsätter medvetet att försämra framkomligheten för alla bilister.

En stor del av biltrafiken till sjukhuset ska till parkeringen vid södra entrèn, menar insändarskribenten.

En stor del av biltrafiken till sjukhuset ska till parkeringen vid södra entrèn, menar insändarskribenten.

Foto: Julia Djerf

Insändare2022-01-27 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Söderleden ska bli ett så kallat urbant stråk” (18/12):

Nu har vi ett centrumbeläget universitetssjukhus dit många angelägna och nödvändiga bilresor behöver ske. De kommer både från ytterstadsdelar och från regionen i övrigt. Biltransport är ett bra och nödvändigt sätt för människor att kunna ta sig till sjukhuset (särskilt i coronatider). Man behöver kunna nå sjukhuset från flera olika håll på ett någorlunda förutsägbart sätt utan tidskrävande omvägar.

En stor del av biltrafiken till sjukhuset ska till parkeringen vid södra entrèn. Kommer man österifrån via Saabrondellen och Braskens bro så utgör Söderleden/Haningeleden/Garnisonsvägen, eller Söderleden/Garnisonsvägen, en naturlig väg till sjukhuset. Att åka via Brolindsleden/Lasarettsgatan/Djurgårdsgatan är en mycket tidskrävande, trafiktät omväg. I insändaren föreslagen omväg via Ålerydsvägen låter ännu sämre.

Det är förvånande att Linköpings kommun inte prioriterar och planerar framkomligheten på sjukhusets tillfartsvägar på ett bättre sätt. Regionledningen borde, rimligen också, verka för en god framkomlighet utan långa omvägar.

Under den sista 10-årsperioden har Linköpings folkmängd ökat stort och mycket ny bebyggelse har tillkommit. Tyvärr har inte de större kommunikationslederna anpassats till de större trafikmängderna (förutom Tornbyvägen och Råbyleden). Det känns som att man bygger hus först och anpassar kommunikationerna i efterskott – om det går.