Behåll S:t Lars gymnasium – ett andra hem

Skolan är framför allt en trygg och varm plats där man får utrymme att vara sig själv. Kommunen har ingen annan mindre gymnasieskola, och ingen som kan jämföras med S:t Lars. Det ska tas på stort allvar, skriver en tidigare elev på skolan.

S:t Lars gymnasium är så mycket mer än bara en skola. En magisk plats, skriver en tidigare elev på skolan.

S:t Lars gymnasium är så mycket mer än bara en skola. En magisk plats, skriver en tidigare elev på skolan.

Foto: Läsarbild

Insändare2024-09-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag fick reda på att min gamla gymnasieskola, hotas att stängas blev jag mycket uppgiven. S:t Lars gymnasium är mycket mer än en skola i mängden. Det är ett andra hem. Jag vädjar till bildningsnämnden, behåll S:t Lars gymnasium!

S:t Lars gymnasium är en av få skolor i området som faktiskt erbjuder det estetiska programmet, med både musikinriktningen och bild- och forminriktningen. Musikinriktningen på Folkungaskolan är det andra alternativet. Om S:t Lars gymnasium stängs flyttas dess estetiska inriktningar till Folkungaskolan. Eftersom Folkungaskolan redan har musikinriktningen kommer S:t Lars motsvarighet att avvecklas. Förslaget skulle resultera i enbart två estetiska alternativ för gymnasiet inom hela Linköpings kommun. De minskade möjligheterna till en estetisk gymnasieutbildning i Linköping med omnejd blir en rejäl inskränkning på valet till gymnasiet!

S:t Lars gymnasium är en liten, unik skola. Vissa mår dåligt i miljöer med mycket människor och rörelse, därför behövs S:t Lars. Skolan är inkluderande, oavsett vad man upplevt i grundskolan, vilka behov man har, eller varifrån man kommer. Skolan har inte bara extremt engagerade lärare som uppmuntrar alldeles utmärkt till lärande. Skolan är framför allt en trygg och varm plats där man får utrymme att vara sig själv. Kommunen har ingen annan mindre gymnasieskola, och ingen som kan jämföras med S:t Lars. Det ska tas på stort allvar!

S:t Lars gymnasium har länge haft ekonomiska problem på grund av sjunkande elevantal på naturprogrammet, orsaken till förslaget. Kommunen hade kunnat agera tidigt, utökat antalet platser på estetprogrammet och satsat på att marknadsföra skolan. Intresset av det estetiska programmet på S:t Lars gymnasium är fortfarande stort!

Om förslaget accepteras får varken nuvarande årskurs ett eller två, ta studenten på den skola de valt. Studenten ska firas med skolanda och gemenskap, där man känner tillhörighet. Ska eleverna behöva ta studenten på ett helt annat sätt än de drömt om, på en skola där de blivit motvilligt placerade? Utbildningen kommer förmodligen inte kunna genomföras som utlovat, då förutsättningarna blir annorlunda på annan en skola. Eleverna blir totalt lurade på sin utbildning!

Hur kan en avveckling av S:t Lars gymnasium ens vara ett alternativ, när det utmynnar i stora förluster för kulturliv, framtida gymnasieelever, och de elever som öppnar det gamla bankhusets portar med ett leende på läpparna varje morgon? Behåll S:t Lars gymnasium för elevernas bästa!