Vi behöver skolor som vågar vara annorlunda

Lärarna är genuint intresserade av oss elever. Att de kom ihåg mitt namn efter ett enda öppet hus är ett minne som alltid kommer fylla mig med glädje, jag kände mig sedd och välkommen, skriver en tidigare elev på S:t Lars gymnasium.

Tack vare S:t Lars gymnasium orkade jag slutföra det naturvetenskapliga programmet, det hade jag inte gjort på en annan skola, skriver en tidigare elev.

Tack vare S:t Lars gymnasium orkade jag slutföra det naturvetenskapliga programmet, det hade jag inte gjort på en annan skola, skriver en tidigare elev.

Foto: Annelie Boström

Insändare2024-09-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om jag tog studenten från denna fantastiska skola för drygt två år sedan, känns det som om en del av mig fortfarande går där. S:t Lars gymnasium är en liten skola, men en stor familj! Jag ser ett enormt behov av att ha kvar skolan i drift! Det måste finnas plats för små skolor i kommunen, det kan inte bara vara skolor i stordrift. Det borde ligga i samhällets intresse att det finns en variation av skolor, så att det finns en skola för alla. Alla passar inte i stora skolor, alla mår inte bra i stora skolor. 

Den lilla storleken på S:t Lars gymnasium skapar en speciell kontakt mellan lärare och elever och självklart även mellan elever och elever. Mindre klasser ger lärarna möjlighet att se alla elever och deras behov, med färre elever kan lärarna också med större framgång tillgodose dessa behov och göra individuella anpassningar. Detta är helt fantastiskt, för vi vet ju alla att ingen är den andra lik, alla har olika behov i sin vardag och så måste det också få vara! Tack vare S:t Lars gymnasium orkade jag slutföra det naturvetenskapliga programmet, det hade jag inte gjort på en annan skola.

På S:t Lars gymnasium vågar lärarna vara personliga och det har betytt så otroligt mycket för mig som elev. Att inte bara ha en lärare-elev-relation, utan att som elev få känna sig som en medmänniska, det har inneburit en enorm trygghet. Lärarna på skolan förmedlar inte bara den kunskap som står bestämd i skolplanen, när de vågar vara personliga stimulerar de dessutom till diskussion och möjliggör ett personligt växande hos eleverna. Lärarna är genuint intresserade av oss elever. Att de kom ihåg mitt namn efter ett enda öppet hus är ett minne som alltid kommer fylla mig med glädje, jag kände mig sedd och välkommen. Jag växte som person under mina år på skolan och det är tack vare den fantastiska miljön och stödet från lärarna. Jag trivdes så bra att jag stannade kvar långt efter lektionernas slut, alla dagar jag kunde.

Min erfarenhet av S:t Lars gymnasium är långt ifrån unik, vi är många som haft en underbar tid på skolan och som inte skulle stå ut med att se den försvinna! Låt oss bevara denna fantastiska lilla skola, skolan med hemtrevliga studiemiljöer långt från de klassiska sterila klassrummen, skolan med personliga lärare som lämnar avtryck, skolan där man alltid är välkommen, även om man tagit studenten. 

Jag uppmanar därför alla beslutsfattare att tänka om. Att lägga ner en skola som S:t Lars gymnasium skulle vara ett stort misstag, ett misstag som skulle ge långtgående konsekvenser. Inte bara för de elever som går där i dag, utan också för framtida generationer. Vi behöver skolor som vågar vara annorlunda, skolor som sätter individen i centrum och skolor dit eleverna längtar efter att gå.