Tid att utarbeta nya planer för genomfarten

Det kan aldrig vara rimligt att nya spår får förstöra så mycket av vår natur, kultur och fint industriområde, skriver en Linköpingsbo.

Nya idéer och tankar måste få växa fram, menar insändarskribenten.

Nya idéer och tankar måste få växa fram, menar insändarskribenten.

Foto: Andreas Skogh

Insändare2024-08-15 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För cirka 30 år sedan planerades för en järnväg mellan storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Tanken var troligen att spåren skulle dras så rakt som möjligt för snabbtåg. Det var kanske inte rätt tid, inte rätt typ av spår, men väckte stort intresse på många håll. 

Den tidens politiker i Linköping ville att spåren skulle dras genom vår stad, vi skulle bli en storstad. Det var säkert en intressant tid med tunnlar och andra projekt och mycket intressant arbete som krävdes för genomfarten. Sträckan Ostlänken med ny station i Stenevi började planeras. Inget populärt förslag för oss Linköpingsbor.

När Järnvägsstyrelsen senare meddelade att det inte skulle bli någon fortsättning från Stenevi, borde Ostlänken också lagts ner. Det kan aldrig vara rimligt att nya spår får förstöra så mycket av vår natur, kultur och fint industriområde.

Nu är vi inne i en ny tid. Nya idéer och tankar måste få växa fram. 

Låt kommunen överlämna ärendet till Järnvägsfrämjandet Östra Götaland att tillsammans med Trafikverket utarbeta nya planer för genomfart eller förbifart.