Tekniken finns – vad har vi för val?

Enligt FN behövs det ta bort 10 miljarder ton koldioxid om det ska få effekt på den globala uppvärmningen, menar insändarskribenten.

Enligt FN behövs det ta bort 10 miljarder ton koldioxid om det ska få effekt på den globala uppvärmningen, menar insändarskribenten.

Foto: Erik Johansen

Insändare2023-08-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den globala uppvärmningen måste minska. Rensa atmosfären från koldioxid. Tekniskt är det möjligt. Ett företag i Schweiz har gjort lyckade tester. Aggregatet finns i anslutning till kraftverket som ger aggregatet den el som behövs. Man suger in luft och koldioxiden rensas bort i kemiska plattor. Ut kommer luft som är befriad från koldioxid. Koldioxidavfallet grävs ner eller upparbetas. Enkel teknik. 

Ett aggregat kan ta bort 50 ton koldioxid per år. Enligt FN behövs det ta bort 10 miljarder ton koldioxid om det ska få effekt på den globala uppvärmningen. Det går åt miljontals aggregat. Men det går att lösa tekniskt och ekonomiskt. Vad har vi för val?

Jorden står på randen till en miljökatastrof – alla lämpliga idéer bör utvärderas seriöst. Jag saknar miljöengagemang från regeringshåll. Som exempel kan man utvärdera denna sommar. Något är fel. Enligt samstämmiga uttalande från meteorologer pekar allt på människans aktiviteter.