Ständigt tjat om att tandvården är dyr

Ingen verkar tycka att det är dyrt att gå till frisören var 6:e vecka och färga håret för 2 000 kronor. Men tandvården ska det klagas på, skriver en tandhygienist.

Precis som med bilen blir det dyrt i slutändan om du glömmer serva den varje år och blundar för skadorna, menar insändarskribenten.

Precis som med bilen blir det dyrt i slutändan om du glömmer serva den varje år och blundar för skadorna, menar insändarskribenten.

Foto: Tore Meek/NTB/Scanpix/TT

Insändare2024-04-02 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Skamligt pris hos tandhygienisten" (30/3):

Det börjar bli tröttsamt med detta ständiga tjat om att tandvården är så dyr. ”Det är dyrt att göra en undersökning, det är dyrt att laga en tand, det är dyrt att ta bort tandsten.” 

Ja, priserna inom tandvården har ökat i takt med att alla andra priser i samhället har ökat. Är det verkligen så dyrt då? 1 585 kronor för en undersökning och tandsten som du gör antingen 1 gång/år eller 1 gång/vartannat år. Slår vi ut det på året blir det 132 kr/mån.

Ingen verkar tycka att det är dyrt att gå till frisören var 6:e vecka och färga håret för 2 000 kronor? Att betala för ny färg och längd på naglarna var 4:e vecka är inte heller så farligt? Att köpa 7 paket cigg eller snus i veckan för 500 kronor är definitivt värt?

Det kan kosta mycket pengar hos tandvården om man har ett stort behandlingsbehov. Precis som med bilen blir det dyrt i slutändan om du glömmer serva den varje år och blundar för skadorna – förr eller senare kommer smällen. Gör du dina regelbundna kontroller och sköter munhälsan och kosten hemma, så lovar jag dig att det är en ganska förmånlig kostnad med 1 585 kronor hos din tandläkare eller tandhygienist.

PS. Systemet för tandvård är statligt reglerat, därför bör alla rikta sin kritik mot beslutsfattarna.