Psykisk ohälsa hos ungdomar är ett riktigt stort problem. Både för ungdomarna själva och deras familjer, men också för elevhälsan som får allt svårare att lyckas med sitt uppdrag. Alla elever ska ges möjligheter till maximalt lärande och att utvecklas mot sin fulla potential. För detta krävs lust och engagemang. Psykisk ohälsa är en av anledningarna till försämrade resultat i skolan.
I november 2016 publicerade danska forskare en studie som visade ett tydligt samband mellan förskrivning av hormonella preventivmedel och av antidepressiva läkemedel. Studien visade att preventivmedlen ökar risken för depression, och det var särskilt tydligt hos tonårstjejer. Artikeln redovisar hur tjejer, som upplever att de mår dåligt av preventivmedlen, inte har tagits på allvar av de läkare eller barnmorskor som skrivit ut läkemedlen. Att deras mående har skyllts på andra omständigheter såsom ”hjärtesorg” eller nedstämdhet av andra omständigheter i livet. Detta är inte acceptabelt.
P-piller är ett bra val för många, och det är inget mål att hindra kvinnor från att använda sig av detta. Men tjejers och kvinnors berättelser om hur de upplever att hormonpiller påverkar deras mående måste tas på allvar. Elevhälsans kompetens och förståelse för detta samband kan behöva öka, för att säkra att problemet inte ignoreras, samt att de tjejer som drabbas av detta blir bemötta med adekvata åtgärder. Det är dags att ta kvinnospecifika hälsofrågor på allvar!
Trine Vikinge, Carin Ahlsén, Elisabeth Lietha, Emelie Gustafsson
Centerkvinnorna avd Linköping City