Ta tag i hyrproblemet – stoppa uthyrarnas övervinster

Nu ska ansvariga sätta stopp för hyrpersonal. En högst tillfällig åtgärd som inte löser någonting på sikt. Ta tag i hyrproblemet, menar insändarskribenten.

Ansvariga har två val: Antingen låta vården bli som den blir med överbeläggningar, inställda operationer och i slutänden onödiga dödsfall. Eller anställa hyrpersonal till hutlösa löner, menar insändarskribenten.

Ansvariga har två val: Antingen låta vården bli som den blir med överbeläggningar, inställda operationer och i slutänden onödiga dödsfall. Eller anställa hyrpersonal till hutlösa löner, menar insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2024-02-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som det fungerar nu inom vården är hyrsystemet utpressning. Nu ser vi ett sent uppvaknande där hela vården verkar vara i gungning. Det hela verkar löjligt självklart. Utpressning är tom straffbart enligt lag.

Så här funkar det och det verkar nästan omöjligt att förklara så att ansvariga tar till sig:

För att vara läkare eller sjuksköterska krävs en legitimation som man får efter en mångårig utbildning. Således är det en begränsad skara legitimerade. Ja, så begränsad att många anser att vi har för få för att klara vården. Vad gör man då?

Jo, hyrbolagen (vilka de nu är som står bakom) ”köper” upp så många legitimerade som de vill. Då finns det ännu färre som kan klara vården. Det finns ingen kvar att anställa som motsvarar kraven (legitimation). 

Nu har ansvariga för vården två val:

Antingen låta vården bli som den blir med överbeläggningar, inställda operationer och i slutänden onödiga dödsfall.

Eller anställa hyrpersonal till hutlösa löner jämfört med fast personal. Det skapar höjda kostnader, orättvisa löner (men kanske i många fall befogade) som i sin tur skapar arbetsmiljöproblem. Det är väl utpressning? Det finns bara högavlönad hyrpersonal att anställa där även hyrbolagen ska ha en rejäl hacka.

Till politiker och vårdansvariga: Att läkare och sjuksköterskor är värda mera i lön är många överens om. Men stoppa uthyrarnas övervinster. Nu ska ansvariga sätta stopp för hyrpersonal. En högst tillfällig åtgärd som inte löser någonting på sikt. Ta tag i hyrproblemet.