Ta lika hänsyn till båda föräldrarna

Skribenten ifrågasätter om synen på föräldraskap är jämlik.

Skribenten ifrågasätter om synen på föräldraskap är jämlik.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2019-09-23 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid presentationen den 17 september inför den nya budgeten framkom att man ska satsa på speciella mamma-barn-grupper, så att mammor med barn också kan lära sig svenska. Jag ifrågasätter absolut inte kvinnors rätta att lära sig svenska, men hur stor del av uppmärksamheten ligger på läraren, och hur stor del på barnet?

Jag menar att ordvalet avslöjar att man fortfarande denna dag kopplar ihop föräldraskapet i mindre utsträckning med det ena könet än med det andra. I annat fall hade det ju varit möjligt att ordna kurser där man exempelvis läser varannan vardag eller varannan vecka, och kan vara hemma med barnet den andra tiden.

Motsvarande kunde också införas i föräldraförsäkringen genom ett växelvis vårdnadsbidrag. Det skulle då kräva att föräldraledighetslagen ändras så att det möjliggörs, och att även högre utbildning erbjuds enligt principen varannan period som kanske skulle vara längre än en vecka med tanke på personer som exempelvis arbetar inom sjöfarten. Med standardiserade tider för växling så kan en vikarie hoppa mellan två vikariat.

Nils-Erik Larsson