Ta inte bort utegymmet i Johannelund

Det är med stor sorg man läser meddelandet från Linköpings kommun. Träningsmaskinerna på utegymmet på Johannelundsfältet har monterats ner och ska inte ersättas.

Insändare2022-04-02 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköping har cirka 20 utegym enligt kommunens hemsida. Endast ett fåtal av dessa är tillgängliga för människor med rollator eller rullstol. Utegymmet i Johannelund är gjort för just denna målgrupp. Ja, efter 11 års användning med dåligt underhåll kanske det var dags att utveckla ytorna, men inte avveckla! Utegymmet i Johannelund var konstruerat i samarbete mellan äldrenämnden och samhällsbyggnadsnämnden utifrån en idé om evidensbaserad friskvård. Den idén är fortfarande högst aktuell och samhället borde se nyttan med en billig form av egenaktivitet och kanske utveckla idén i stället för att avveckla den!

Janne Hammarlyck, legitimerad sjukgymnast

Svar:

Hej och tack för dina synpunkter om utegymmet i Johannelund.

Vi tycker också att det är viktigt med utegym som en sorts friskvård. Det gym som fanns på platsen var trasigt, därför tog vi bort det. Hela parken ska byggas om och därför ersätter vi inte utegymmet nu, utan det blir i samband med ombyggnationen av parken. Då ska vi se över alla funktioner och utrustningar i parken. Under 2022 utreder vi behoven i parken och tar fram en plan för ombyggnationen. Under 2023 påbörjas ombyggnationen.

Elisabeth Lundqvist, enhetschef park och natur, Linköpings kommun