Man borde korta ner skoltiden med ett eller två år

"Vi har trots goda ambitioner skapat en skola som i många fall inte kan leva upp till de höga idealen" skriver Anders Wellving.
"Vi har trots goda ambitioner skapat en skola som i många fall inte kan leva upp till de höga idealen" skriver Anders Wellving.

Jag håller med Gösta Björn på varje punkt när han förklarar varför den svenska skolan, speciellt gymnasiet, förfallit sedan 1966 och framåt.

Insändare 23 februari 2022 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Svensk skola förtjänar en bättre utveckling” den 19/2 2022:

Jag tog själv studenten 1963 och har sett hela den trista utvecklingen som lett till kaos i många skolor och stora orättvisor beroende på var man som elev råkar hamna. Särskilt stötande är det att vissa skolor får ha som affärsidé att gå med vinst och ge utdelning till ägarna.

Som tur är verkar detta misslyckande inte ha någon större betydelse ur ett nationellt perspektiv. Vad man lär sig i skolan är i allmänhet inte så viktigt för elevens framtida yrkesliv som man skulle kunna tro. Samhället verkar ju fungera bra trots skolans förfall. Det mesta man behöver kunna på en arbetsplats lär man sig på jobbet. Jag kan bara se på mig själv. När jag började mitt första jobb var det ganska lite av det jag lärt mig under min långa utbildningstid som jag hade nytta av där. Men jag fick lära mig en massa nya saker på egen hand för att klara jobbet. Det är mycket lättare att lära sig komplicerade fakta när man har praktisk nytta av dem än när man pluggar för ett prov. Det tror jag gäller för alla och i alla yrken.

Jag förstår att äldre lärare och rektorer kan förfasas över utvecklingen. Vi har trots goda ambitioner skapat en skola som i många fall inte kan leva upp till de höga idealen. Det är synd om både elever och lärare som måste stå ut med den usla skolmiljö som finns på vissa platser, men sett ur nationellt perspektiv är det ingen katastrof. Det är däremot ett slöseri med tid och resurser. Man borde korta ner skoltiden med ett eller två år så att eleverna bara lär sig det nödvändiga för att bli anställningsbara på en viss kvalificerad nivå. Jag har aldrig förstått varför man behöver 12 års utbildning för att bli hantverkare eller undersköterska, inte heller för att gå vidare till en högskoleutbildning. Det finns mycket som talar för att en sådan reform skulle uppskattas av såväl hög- som lågpresterande elever och dessutom vara en del av lösningen på lärarbristen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa