Sverigedemokraterna döljer farliga grundsatser

Enligt Sverigedemokraterna är en flykting, som fortsätter från ett grannland till ett annat land, inte en flykting. De är då ”ekonomiska invandrare”.

Sverige är fullt! Vi (= SD) vill inte ha er i Sverige, ropade Åkesson i Turkiet, skriver en SFI-lärare.

Sverige är fullt! Vi (= SD) vill inte ha er i Sverige, ropade Åkesson i Turkiet, skriver en SFI-lärare.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2022-04-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges ”närområde”, som vi kan ta emot från, är endast Norden och grannarna runt Östersjön. Åkesson har hittills konsekvent betonat att Ukrainas ”närområde” endast är grannländerna. Men flyktingar borde inte få komma till Sverige. Även de bör alla ”återvandra” oberoende av säkerhet och försörjning. Sjöstedt, SD, ger nu en ny definition. Med Ukraina i krig är även Sverige ett närområde, trots alla gränser mellan oss.

Icke européer har inte ”rätt nedärvd essens”, en försköning av term från nazistpartiet Nordisk fronts ”rätta gener”. Åkesson säger sig ha velat stryka ordet i SD:s valprogram. Men värderingen är inte borta. SD-ledarnas rasism förklarar tvärvändningen i Ukraina-frågan. Tidigare obevekliga lokala ledare säger i DN (21/3): De är mera som vi. De vill arbeta och är kristna.

Vi vill hjälpa. Vi ska hjälpa, sade Åkesson nyligen på valkonferens. Ja, SD har länge velat bidra en smula i grannländer, som är små och utfattiga som Libanon. Då hindras flyktingar att komma hit. Sverige är fullt! Vi (= SD) vill inte ha er i Sverige, ropade Åkesson i Turkiet. 

Jan Svensson, SD, Åtvidaberg, begär i ÖC (2/3) och (4/3) en utredning om vilken materiel och andra resurser kommunen kan sända till grannarna. Han anklagar övriga partier för en ”destruktiv” migrationspolitik. Han beklagar att Ukraina i annat fall kunnat få större hjälp. Ukrainare är flyktingar ”på riktigt”. Han ville då varken svara ja eller nej på om han välkomnar ukrainare till Åtvid. Men Sverige har tagit emot flyktingar tidigare, som ”helt saknar asylskäl i Sverige”. 

Besluten är mycket svåra och diskutabla. Det vet alla väl pålästa. Åtskilliga som betalat skatt här i många år tvingas lämna. På ett flyktingcafé konstaterade jag att afganerna hade arbetat med kvalificerat hantverk och service sedan tidig barndom, ofta i Iran, och längtade efter jobb. I det obekanta Afghanistan väntar stor risk att dödas. Få lediga SFI-lärare fanns 2015. Efter 3 år väntade många fortfarande på SFI. De flesta tränade själva svenska på youtube.

Skolsystemet i Irak är engelskt. I en familj från Irak som jag besökte 1998 var mannen tandläkare och hustrun lärare. De turades, överraskande, om att skjutsa barnen bland annat till förskola. Så svenskt! Många akademiker kom från Syrien, ett land sönderbombat av just Ryssland. Men de är inte européer!  Till väljare och valda i SD: Välj ett annat parti! 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om