Svar till "Myten om kärnkraft" (20/8).
IPCC 2014 redovisar fossilberoendet för kärnkraft, vindkraft, vattenkraft, solkraft, el från biobränsle och kolkraft. Klimatpåverkan är för dessa respektive 10, 10, 24, 45, 230 och 820 koldioxidekvivalenter/kWh.
Insändaren tycker att kärnkraften är avstängd länge och ofta för underhåll. Det kan jämföras med vindkraften, som bara fungerar när det blåser, och solkraften, som slocknar på kvällen.
Finland har, efter noggrann analys, godkänt byggandet av en anläggning för slutförvaring. Sverige bör följa efter.
Runt om i världen byggs det kärnkraftverk och utvecklas nya metoder. Det skulle det inte göras om det var för dyrt.
Olyckan i Harrisburg blev dyr, men krävde inga liv.
Olyckan i Tjernobyl ska inte förringas, men faktum är att reaktorns design var undermålig och aldrig skulle blivit godkänd i väst.
Jordbävningen och tsunamin i Japan 2011 dödade omkring 16 000 människor, skadade många fler och förödde kustlandskapet. Reaktorolyckan i Fukushima krävde inga dödsoffer omedelbart eller senare.
Däremot ledde den förhastade evakueringen av hundratusentals personer till att omkring 50 personer avled då de flyttades från sjukhus. Ytterligare 1 600 personer beräknas ha dött på grund av den stress de utsattes för.
Efter tsunamin stängde Japan i panik alla sina totalt 54 reaktorer och Tyskland 8. De ersattes främst av fossila bränslen däribland kol. Effekten av luftföroreningar på grund av denna förbränning är svår att beräkna, men uppskattas ha orsakat 8 000 dödsfall fram till 2019.