Svenska coronastrategin har skapat katastrof

Coronakommissionens ordförande, Mats Melin, slår fast att "den del av den svenska strategin som gick ut på att skydda de äldre har misslyckats".

Den svenska strategin och den omfattande privatiseringen inom vården är den bakomliggande orsaken till misslyckandet att skydda de äldre i Sverige, menar debattören.

Den svenska strategin och den omfattande privatiseringen inom vården är den bakomliggande orsaken till misslyckandet att skydda de äldre i Sverige, menar debattören.

Foto: ALI LORESTANI/TT

Insändare2021-10-27 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En omänsklig katastrof skapad av den svenska strategin, det vill säga flockimmunitets doktorinen. Att försöka bemästra coronapandemin genom att låta viruset röra sig fritt i samhället för att nå så kallad flockimmunitet är "oetiskt", sade Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för WHO, på en digital pressträff september 2020.
Aldrig i folkhälsans historia har flockimmunitet använts som en strategi för att svara på ett utbrott, än mindre en pandemi, konstaterade han och poängterade att flockimmunitet uppnås genom att skydda människor från ett virus, inte genom att utsätta dem för det.
Att tillåta ett farligt virus som vi inte helt förstår att röra sig fritt är helt enkelt oetiskt. Det är inget alternativ. I våras spekulerades det i att de svenska, förhållandevis milda, åtgärderna för nedstängning av samhället i själva verket var försök att uppnå flockimmunitet. Sådana spekulationer har hela tiden tillbakavisats av Folkhälsomyndigheten.


Att sätta folk i karantän innebär inte att sätta hela landet i karantän, utan delar av den där det finns risk för spridning av viruset.
För att detta ska lyckas måste man från början ha den inställningen eller strategin för att stoppa dödandet så mycket som möjligt! Fakta visar att alla länder som valt icke flockimmunitets strategi, haft mycket färre antal döda. Se på Sydkorea, Vietnam, Kina, Kuba och våra grannländer, Norge, Finland, Danmark med mera.
Först måste man diskutera om vilken strategi ska landet välja och därefter tala om kostnader! Inte tvärtom! Människan först och sedan ekonomi! Inte tvärtom! Dessutom har covid-19 avslöjat vårdsystemets sårbarhet och alla nedskärningar under de senaste tre decennierna.
Den svenska strategin och den omfattande privatiseringen inom vården är den bakomliggande orsaken till misslyckandet att skydda de äldre i Sverige.
I Sverige har hittills (18 oktober 2021) 14 956 personer dött och detta jämfört med grannländerna Norge, Finland, Island och Danmark är mycket högre. I dessa fyra länder vid samma datum, är den totala dödssiffran gällande covid-19, 4 718 personer. 
Beslutsfattarna är skyldiga till denna katastrof och måste ställas till svar.