Svårt för god man att företräda sina klienter

Jag arbetar som god man och förvaltare här i Östergötland.

Klienterna drabbas när deras god man trots fullmakt inte kan företräda dem, menar skribenten.

Klienterna drabbas när deras god man trots fullmakt inte kan företräda dem, menar skribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-01-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den rollen hjälper jag människor i alla åldrar som av olika skäl inte kan ta till vara sin rätt, förvalta sin egendom och sörja för sin person. Det kan handla om personer med somatiska och/eller psykiatriska funktionsnedsättningar.

I mitt uppdrag ligger bland annat ansvaret för att sköta mina klienters bankaffärer – en central uppgift i varje uppdrag. De flesta banker erbjuder någon form av service till oss som arbetar som ställföreträdare, så att vi kan utföra våra huvudmäns bankaffärer.

Länsförsäkringar Bank är i detta sammanhang unika – de erbjuder överhuvudtaget ingen hjälp till mig som ställföreträdare, vilket innebär att jag måste flytta min huvudmans bankengagemang till annan bank. 

Ibland går dock inte allt att flytta. Det som blir kvar – till exempel lån – är sedan oerhört svårt att få hjälp med. Trots att jag har en fullmakt utfärdad av Överförmyndaren, kräver Länsförsäkringar Bank nästan undantagslöst att huvudmannen skall vara med när jag behöver utföra något ärende inne på bankens kontor. De kräver alltså att gamla människor i rullstol, svårt dementa och sjuka människor skall åka till deras kontor, trots att jag som legal företrädare har en gällande fullmakt.

Detta måste bero på bristande eller ingen utbildning av Länsförsäkringar Banks kundtjänstpersonal, vilket drabbar mina klienter negativt.

Länsförsäkringar och deras bank slår sig för bröstet och menar att de östgötarnas försäkringsbolag och bank och att de är nära sina kunder. Det gäller uppenbarligen inte de östgötar som inte längre kan företräda sig själva. De östgötar som är allra svagast, vill inte Länsförsäkringar Bank ha med att göra.

Peter Moberg, legal företrädare för svaga och sjuka östgötar

Svar:

Vi tycker alltid det är beklagligt om någon upplever att vi på Länsförsäkringar Bank inte möter förväntningarna på vår service. 

Att hantera kunduppdrag med gode män och fullmakter är känsligt och kunden är ofta i väldigt utsatta situationer. Våra rutiner och instruktioner är i första hand till för att skydda den kundens pengar och andra eventuella intressen. Vi har förståelse för att det i vissa fall och omständigheter kan uppfattas som omständigt. 

Vi lyssnar alltid på synpunkter och tar hänsyn till dom i vårt utvecklingsarbete för att hela tiden förbättra vår service och bättre kunna möta alla kunders förväntningar på oss.

Filip Apelstav, bankchef Länsförsäkringar Östgöta