Svårt byta församling

Varför är det idag lättare att lämna Svenska kyrkan än att byta församling?

Insändare2021-08-31 13:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill du inte längre vara medlem i Svenska kyrkan kan du bara fylla i en utträdesblankett och lämna in till din pastorsexpedition, men att byta församling inom Svenska kyrkan är omöjligt så länge du inte flyttar. Ska det vara så? 

För mig som liberal och frisinnad är valfrihet oerhört viktigt. Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk) är den enda nomineringsgrupp i kyrkovalet som vill att du själv ska få välja vilken församling du ska tillhöra. 

Du kanske vill tillhöra en församling där du har ditt arbete snarare än där du bor? Eller där du har sommarstugan? Eller så råkar du bara gilla en specifik församlings lokala arbete och vill stödja den ekonomiskt genom ditt medlemskap?

Människor är mer mobila och rörliga idag än för bara femtio år sedan och vi måste inse att människors identifikation med den församling där man bor inte per automatik är lika självklar längre. 

Lägg därtill till det faktum att vi inom Fisk anser att församlingarna utgör kyrkans ryggrad och vill ha en decentraliserad kyrka med stor makt åt de egna församlingarna så blir frågan extra viktig. 

Som vanlig kyrkobesökare är det dessutom den lokala församlingen som du kommer i kontakt med.