Svårt att komma i kontakt med kommunanställda

När man vill komma i kontakt med någon kommunal tjänsteman så låter det sig inte göras på något enkelt sätt.

Kommunen och dess tjänstemän utgår alltså ifrån att alla har tillgång till och kunskap om hur man använder en dator, menar insändarskribenten.

Kommunen och dess tjänstemän utgår alltså ifrån att alla har tillgång till och kunskap om hur man använder en dator, menar insändarskribenten.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix / TT

Insändare2021-12-15 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ringer man kommunen ska man först välja en siffra för att komma till rätt område. Väl där ska man tala om för telefonisten varför man ringer. Telefonisten ska i sin tur skriva ett meddelande till den avdelningen som äger ärendet som ska svara inom ett par dagar. Vill du veta vilken tjänsteman som äger ärendet är det oftast helt omöjligt att få fram. Vet du vem det är och du vill prata med den direkt och ber om direktnumret till personen så hamnar du tämligen ofta i en diskussion om huruvida du ska få det eller inte för du ska ju gå genom telefonisten och sorteras.
Om du till exempel vill lämna synpunkter på en bygglovsansökan ska du som närmsta granne ha fått ett brev med instruktioner om var du ska skicka svaret: ”Är du en av de som fått brevet skickat till dej från oss, så finns instruktion om var du ska gå in på vår hemsida och sen logga in med ditt digitala ID för att där lämna in dina synpunkter. Har du inte fått det aktuella brevet, men ändå vill lämna synpunkter, så kan du med fördel e-posta det till oss på vår funktionsbrevlåda: bygg@linkoping.se.” Kommunen och dess tjänstemän utgår alltså ifrån att alla har tillgång till och kunskap om hur man använder en dator.


När man efterfrågar en annan väg in får man svaret, lämna in den på Kontakt Linköping eller skicka den per post till: Linköpings kommun, byggavdelningen. Ska det du vill lämna vara inlämnat ett visst datum är det inte tillförlitligt att använda Postnord. Ursäkta mig, men vad är Kontakt Linköping och var finns det?
Som jag ser det är detta sätt, att försvåra för kommuninvånarna att använda sina demokratiska rättigheter att ha synpunkter och ta del av det som händer i kommunen, ett allvarligt hot emot demokratin.