Svårt att få kontanter i små valörer

Vi konsumenter som vill ha sedlar i mindre valörer är i dag alltså utelämnade till affärernas goda vilja och tillgång av växelkassa, menar insändarskribenten.

Hur ska man nu göra för att skaffa dessa småsedlar? Det visar sig mer komplicerat än vad man kan tro vid första anblicken, menar insändarskribenten.

Hur ska man nu göra för att skaffa dessa småsedlar? Det visar sig mer komplicerat än vad man kan tro vid första anblicken, menar insändarskribenten.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Insändare2024-10-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rekommenderar att man bör ha omkring 2 000 kronor i kontanter hemma vid en kris – och det ska gärna vara i små valörer. Det ska räcka till en veckas inköp för hushållet.

Hur ska man nu göra för att skaffa dessa småsedlar? Det visar sig mer komplicerat än vad man kan tro vid första anblicken.

Bankerna har nämligen slutat att hantera kontanter och växlar inte stora sedlar i små valörer. I uttagsautomater är lägsta valören 100 kronor. 

Vilka tips lämnar då bankerna? Jo, följande:

”Om du exempelvis har fått en större sedel i en uttagsautomat, använd den när du handlar något litet och spara sedan växeln.” 

Vi konsumenter som vill ha sedlar i mindre valörer är i dag alltså utelämnade till affärernas goda vilja och tillgång av växelkassa. 

Man får alltså gå mer än tjugo gånger med en hundralapp åt gången för att köpa något litet för att skrapa ihop till de rekommenderade 2 000 kronorna!

Är man villig att betala för att växla till sig sedlar i små valörer kan man vända sig till Forex. En bunt med ett hundra 20 kronorssedlar kostar 30 kronor i administrativ avgift. Dessutom en engångsavgift på 150 kronor för kortavgift, det vill säga 180 kronor.  

Ska det inte finnas något annat sätt?