Svag belysning gör Storgatan otrygg

Skribenten undrar över den nya belysningen på Storgatan i Linköping. Kommunen svarar.

Skribenten undrar över den nya belysningen på Storgatan i Linköping. Kommunen svarar.

Foto: Daniel Erlandsson

Insändare2018-08-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har en liten fråga till kommunen gällande belysningen på Storgatan efter ombyggnaden som jag antar i stort sett nu är färdig. Man undrar ju om det varit någon form av besiktning och om någon ansvarig för projektet på har varit ute kvällstid och sett hur dålig belysningen har blivit efter ombyggnaden? Tog pengarna slut så man fick spara in på armaturerna och ta något som knappt avger något ljus eller går det möjligtvis att höja ljusstyrkan på dessa?

Jag var ute på en sen kvällspromenad med min hund och jag blev nästan mörkrädd när jag gick på den ombyggda delen på den sida socialförvaltningen ligger, var olustigt mörkt mitt inne i centrum!

På körbanan var det någon form av ledljus som knappt räckte till för att lysa upp för bilarna, än mindre för att lysa upp trottoaren med gång- och cykelbana. Området just runt slottet, länsstyrelsen och domkyrkan är redan väldigt dåligt belyst och det här har inte gjort saken bättre.

Innan ombyggnaden tyckte jag att Storgatan var bra belyst och att man kände sig trygg när man gick där kvällstid, tyvärr kan jag inte säga att det är så numera.

Anders Johnsson

Svar från Linköpings kommun:

Till att börja med har vi haft ett kabelfel som påverkar berörd sträcka, med släckt belysning på halva Storgatan. Detta ska åtgärdas.

Den gamla belysningen var dimensionerad för en trafikled. Med påbyggnaden av Akilles skapas nu ett tydligare stadsrum. I och med det vill kommunen få till en mer anpassad belysning till den nya stadsmiljön, men givetvis ska den nya belysningen hålla föreskrivna belysningskrav på platsen.

Kommunen har också gått över till energisnål LED-belysning. Den kan ha en annan spridning i sidled av ljuset, jämfört med traditionell belysning. Armaturens konstruktion spelar också in och går ibland att justera.

Vi har tidigare blivit uppmärksammade på att gatubelysningen kan upplevas som mörk utmed Storgatan mellan Kaserngatan och Barnhemsgatan. Det pågår därför en undersökning för att klargöra om den faktiska ljusnivån är för låg eller om det finns andra orsaker till att platsen upplevs mörk. Undersökningen får avgöra kommande åtgärder.

Ulf Johansson-Lorin

avdelningschef, stadsmiljökontoret, Linköpings kommun