Handeln utsatt för brott – därför tog vi bort bänkarna

Skärpning! Är det Boxholms kommun eller fastighetsägare som tagit bort bänkarna, undrar insändarskribenten.

Detta är en skam för Boxholm, menar insändarskribenten.

Detta är en skam för Boxholm, menar insändarskribenten.

Foto: Jan-Eric Olovsson

Insändare2024-09-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det fanns en (!) mötesplats i Boxholms kommun! (Men kanske är det bättre att alla sitter hemma i sin ensamhet eller i underfundsamhet?) Nu är den mötesplatsen borttagen! Den var vid köpcentrat utanför Ica/apoteket /vårdcentralen/tandläkaren och Systembolaget.

Alla sittplatser är nu borttagna på markområdet utanför! Där satt de som ville träffas, kanske känna en samhörighet samt byta åsikter med varandra med mera. 

Att ta bort sittplatserna drabbar även de människor som har handikapp som besöker vårdcentral, tandläkare eller matbutik med färdtjänst! Var ska de vara/sitta och vänta när färdtjänsten ska hämta dem?

Detta är en skam för Boxholm! Själv är jag Vadstenabo i grunden och där finns det verkligen mötesplatser! 100 procent mötesplatser i Vadstena – O procent i Boxholm (numera). Skärpning ni som har gjort detta och gör genast en förändring!

Jan-Eric "Bounty" Olovsson


Svar från Boxholms kommun:

I mitten på juni kontaktades Boxholms kommun av polisen som då hade fått signaler om att centrumhandeln i Boxholms tätort utsatts för olika brott och olägenheter under en längre tid. 

Därför bjöd jag, Claes Sjökvist, in samtliga handlare/butiker till ett gemensamt möte med berörd fastighetsägare där alla fick komma fram till hur man gemensamt skulle lösa problemen. Det diskuterades exempelvis kameror, men som ganska snabbt tackades nej till då samtliga redan har det i sin respektive butik. 

Det man kom fram till under mötet och som fastighetsägaren raskt tog tag i var att rensa upp i planteringen och ta bort bänkarna. Butikerna ville ha en snabb förändring för att bryta det som pågick och parallellt titta på en ny lösning med sittplatser. Åtgärden var inte riktad mot de som satt där dagtid utan av andra anledningar som polisen fått information om. 

Kommunen behöver fler mötesplatser utomhus, inte färre. Ibland krävs raska åtgärder som inte alltid uppfattas som positiva och då är det tacksamt att man frågar så man får ett svar.

Tack för din insändare!

Claes Sjökvist, kommunstyrelsens ordförande