Strandsatt fem gånger – vad gör Östgötatrafiken?

Vad är det som inte fungerar i er kommunikation? Hur roligt tror ni det är att bli strandsatt i Mjölby, gång på gång, då det är två timmar till nästa avgång – eller än värre, när det inte kommer en ny avgång förrän klockan 06 nästa morgon, skriver en resenär.

Jag tycker detta är totalt katastrofalt och kan inte förstå hur ni med stolthet sedan påpekar att ni är "punktligast i Östergötland", skriver en resenär.

Jag tycker detta är totalt katastrofalt och kan inte förstå hur ni med stolthet sedan påpekar att ni är "punktligast i Östergötland", skriver en resenär.

Foto: Jasmine Hübinette

Insändare2023-09-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har åkt med Östgötatrafiken under många år, sedan 90-talet, och sett punktlighet och förväntan att ta sig från punkt A till punkt B sjunka markant – framför allt för oss som åker Boxholm–Tranås.

Det är förståeligt att järnvägen har blivit mer belastad på senare år. Det jag däremot ställer mig helt frågande till och som gör mig fruktansvärt upprörd är när det är kända förseningar och (jag och andra) anmäler detta till tågvärden. Man hör hur de pratar med trafikledningen och sedan ger beskedet att anslutningen kommer att invänta. Utan ytterligare förseningar ankommer man till byteshållplatsen och ser anslutande tåg åka iväg. Det har hänt fem gånger nu – exakt samma sak – och jag vet helt säkert att problemet inte ligger hos tågvärd eller busschafför (i de fall det rört sig om buss till tågbyte).

Jag skrev nästan samma inlägg på Östgötatrafikens facebooksida för drygt två år sedan då samma situation upprepat sig återigen med resultatet att jag blev blockerad. 

Jag har ringt trafikledningen själv och blivit lovad att anslutningen ska invänta och att jag skulle meddela när jag steg ombord. Den gången råkade det av en slump vara så att jag trots allt hann med ordinarie tid, gick till tågvärden som satt som en fågelholk och inte hört ett ord om att de ens skulle invänta passagerare till att börja med.

Vad är det som inte fungerar i er kommunikation? Hur roligt tror ni det är att bli strandsatt i Mjölby, gång på gång, då det är två timmar till nästa avgång – eller än värre, när det inte kommer en ny avgång förrän klockan 06 nästa morgon. 

Jag tycker detta är totalt katastrofalt och kan inte förstå hur ni med stolthet sedan påpekar att ni är "punktligast i Östergötland". Är det så att statistiken är viktigare än att transportera resenärer och att ni ser chansen till att enbart en försening dyker upp i statistiken i stället för två? Trots det blir 20–30 resenärer stående på perrongen och i bästa fall dyker en buss upp någon timme senare.

Dessutom har ni stängt varenda kundtjänst där man kunde prata med en fysisk person och hänvisar till att man ska ringa. Vad är syftet med detta när det inte går att lita på vad ni säger?

Fredrik Andersson, Boxholm

Svar från Östgötatrafiken:

Tack för din insändare och att du väljer att resa med oss. 

Vi vill självklart att du som kund ska slippa drabbas av förseningar. Och du har gjort helt rätt – vid en försening har du kontaktat kundvärden som meddelat vår trafikledning att tala med föraren på bussen att invänta. Vi är ledsna för det inträffade men det är svårt att utan mer information veta vad som brustit vid de olika tillfällena. Därför är det extra bra att du som kund hör av dig till oss direkt, så att vi kan spåra och säkerställa våra rutiner. 

Tågen har ofta mycket begränsade möjligheter att invänta andra tåg eller bussar då deras tidtabell är fastställd och anpassad efter andra tåg på spåren. Jag har stor förståelse för din frustration när ett byte inte fungerar. Vi har en resegaranti som ger dig som kund rätt till ersättning om du blir mer än 20 minuter sen till din slutdestination. All information om resegarantin och hur man ansöker finns på vår webb.

Stängningen av våra kundcenterlokaler har gjort det möjligt för oss att möta kunder i hela Östergötland och anpassa vår närvaro med vårt mobila kundserviceteam utifrån var kundservicen behövs som mest vid olika tillfällen, till exempel i samband med tillfälliga trafikförändringar. Om du vill prata med en fysisk person ute i trafiken finns även bussföraren och kundvärden på pendeln. 

Att våra kunder är nöjda och upplever det enkelt att resa med oss är viktigare än statistiken. Hoppas att vi får bevisa det framöver.

Mattias Näsström, biträdande Trafikchef, Östgötatrafiken