Strama upp biståndspolitiken

Insändare2018-08-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Bistånd utan etisk kompass”, 25/8.

I en insändare från efterfrågar professor emeritus Anders Törnvall och professor emeritus Lennart Stenflo östgötska politiker som står bakom en biståndspolitik med etisk kompass. Här har ni åtminstone en.

Sveriges biståndspolitik bär en historia med stora stöd till diverse skurkstater och diktaturer. Exempelvis var Sverige stora biståndsgivare till Mugabes Zimbabwe som begick folkmord på sin egen befolkning. Idag ger Sverige bistånd till högst tveksamma diktaturer och icke-demokratier som Nordkorea, Kina och Palestina med flera precis som de båda professorerna skriver. Det är inte svårt att instämma i orimligheten att svenska skattepengar går till att upprätthålla förtryck mot biståndsmottagarnas befolkning och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Mitt eget parti såg till att skärpa biståndspolitiken sist vi satt i regeringsställning och ställde höga krav på såväl biståndsmyndigheten Sida som mottagarländerna. Vi vill dock gå vidare med ytterligare skärpningar och sänka nivån på biståndet. Genom att prioritera biståndet till länder i verkligt behov av det kan vi göra viktiga riktade insatser som humanitärt stöd och hjälp med demokratiutveckling. Detta vid sidan av strävan om mer frihandel, klimatinvesteringar och fredsbevarande insatser för att stärka ländernas egna ekonomier, konkurrenskraft och för att verka för fred och säkerhet.

Vidare är det också helt rimligt att strypa biståndet till Palestina om de inte håller fria, allmänna och demokratiska val inom en snar framtid – något som inte skett sedan 2006. Dessutom är det helt orimligt att Sverige ger bistånd till ett land som Kina som har en hög ekonomisk tillväxt men som också massövervakar och förföljer sin egen befolkning.

Svensk biståndspolitik har länge varit enögd och naiv, ibland rentav oetisk och kontraproduktiv, precis som de båda professorerna framhåller. Det lovar jag att vara en röst för att ändra på om jag får väljarnas förtroende till riksdagen.

John Weinerhall

riksdagskandidat (M)