Största problemet är inte utekatter – utan människors dumhet

Det här är ett allvarligt problem i samhället i och med sociala medier där man kan få "beröm" i form av gilla-knappen. Utekatter kan i princip inte gå ute fritt längre på grund av dessa "duktiga katthittare", menar insändarskribenten.

Man letar inte efter någons ägare via ett socialt forum. Ägaren kanske inte ens har Facebook och bara för att ni gör ett inlägg delbart, betyder inte det att det når någon som känner ägaren heller, menar insändarskribenten.

Man letar inte efter någons ägare via ett socialt forum. Ägaren kanske inte ens har Facebook och bara för att ni gör ett inlägg delbart, betyder inte det att det når någon som känner ägaren heller, menar insändarskribenten.

Foto: Malin Stenström

Insändare2024-08-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag brukar sitta och skrolla på Facebook, egentligen mest för att kolla annonser och inlägg från grupper. Men det går tyvärr inte en dag utan att se inlägg om utekatter. Ett inlägg ser oftast ut som följande: bild på en katt som ser välmående ut. Sedan står det:

"Någon som känner igen katten? Inget halsband, den har besökt oss två gånger nu och äter upp våra katters mat. Han verkar kelig och vill komma in! Kommer att kontakta katthem om ägaren inte ger sig till känna eller om han fortsätter komma hit." 

Ibland står det: "Katten är skygg och verkar rädd". 

Det finns många fel med människans tankegång i exemplen. För det första, en välmående utekatt har ett hem att gå till, antingen för att äta och/eller sova och sedan bege sig ut igen. En utekatt behöver inte ha ett halsband, den kan vara märkt eller chippad. Den kan även ha en ägare som inte vet eller har haft tid att chippa/registrera katten.

För det andra, ni som har egna katter/utekatter bör ha maten till dem inomhus, detta för att även er katt ska återvända hem och veta att maten finns hemma. Att ställa ut kattmat och sedan klaga på att andra djur äter upp maten är alltså ett problem som ni själva har skapat. 

För det tredje, ni ska inte förvänta er att en kattägare ska ge sig till känna på ett socialt forum som Facebook och att om detta inte sker så ska ni "minsann kontakta ett av alla fulla katthem i Sverige", för att hämta en katt som ni bara antar är hemlös. Man letar inte efter någons ägare via ett socialt forum. Ägaren kanske inte ens har Facebook och bara för att ni gör ett inlägg delbart, betyder inte det att det når någon som känner ägaren heller. Även om ägaren har Facebook så är det inte säkert att hen är medlem i gruppen där du sitter och leker "duktig katthittare". 

En välmående och kelig katt letar inte efter ett nytt hem, den har ett och tyr sig helt enkelt till människor för att den kan. Det betyder inte att du som sett katten hålla sig vid vägen eller din trädgård, ska ta in den till dig och på så sätt förhindra katten från att kunna gå hem. Sjasa iväg katten muntligt. 

Om du nu måste hitta kattens ägare trots att katten inte har några synliga skador, inte är utsvulten. Vänd dig då till dina grannar i området, knacka dörr, sätt upp lappar som vi gjorde förr i tiden!

En skygg katt är inte heller nödvändigtvis hemlös, den är bara medveten om att du inte är kattens matte eller husse och den vill helt enkelt inte hälsa på dig. Att den sedan stryker omkring i närheten av ditt hem kan bero på mycket annat. 

Ta inte in andras katter såvida de inte är skadade eller undernärda, då ska veterinär kontaktas omedelbart. 

Det här är ett allvarligt problem i samhället i och med sociala medier där man kan få "beröm" i form av gilla-knappen. Utekatter kan i princip inte gå ute fritt längre på grund av dessa "duktiga katthittare" som fotar och ska leta ägare till varenda utekatt de ser. 

Det största problemet är inte utekatter, det är människans dumhet att inte kunna se skillnad på en hemlös katt och en utekatt. Så tänk efter – före.