Stora evenemang gör Linköping attraktiv

Insändare2022-09-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Stångebrofältet avstängt – har Linköping tagits över av en tivolidirektör?" (9/9):

I en insändare i Corren skriver Kenneth Claesson att han ogillar att gångstråk stängs av vid evenemang och att uteserveringar tar upp för stor plats på Stora Torget. Han undrar också vem som är ansvarig för detta?

Som vd för Linköpings besöksnäringsbolag Visit Linköping känner jag mig i högsta grad ansvarig för att Linköping under den senaste tiden fyllts av stora evenemang som attraherat både många Linköpingsbor och nya besökare till staden. Jag har också förståelse för att utomhusevenemang ibland kan medföra mindre störningar i Linköpingsbornas vardag och ber om ursäkt för detta.

Jag vill dock ta tillfället i akt att berätta varför vi på Visit Linköping i samarbete med många andra aktörer genomför stora evenemang som SM-veckan eller som nu den nya festivalen Bonfire. Det handlar om attraktivitet. Att staden är attraktiv för de som bor här, för de som besöker oss och för de som funderar på att flytta hit. Det är sedan länge känt att en levande stad med stort utbud av kultur och evenemang attraherar både människor och företag till en plats. Evenemang skapar dessutom jobb och positiva ekonomiska effekter för en stad.

Vi får ständigt till oss från många Linköpingsbor att man uppskattar evenemang, att man vill se mer av dem och att det är positivt att de händer i stadsrummet. Självklart försöker vi också ta så mycket hänsyn som möjligt till alla former av trafikanter så att störningarna blir så små som möjligt. Att det några dagar om året kan skapa viss olägenhet i form av avstängda gator eller gång- eller cykelvägar är tyvärr oundvikligt. Men vår intention är att göra Linköping till en ännu bättre och mer attraktiv stad och vi hoppas på Kenneths och andra Linköpingsbors förståelse.