Stor oro för att historien upprepar sig

Önskar att vi tillsammans med övriga stater agerar mer. Även om kriget kommer riktas mot EU (Sverige) och USA/NATO, menar insändarskribenten.

Insändare2022-03-10 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var hoppfull men känner mig nu mer maktlös. Upplevde med stolthet den globala mobiliseringen mot Putin som uppstod när han gick in i Ukraina. Ingen visste vad som skulle ske men EU ställde enat upp trots egna intressen av gas och olja. Demokratin har ett pris och Europa valde inledningsvis att betala.

Tyvärr har Putin som maktfullkomlig diktator visat fullständig omänsklighet och senast stängt en humanitär korridor för äldre, skadade och sjuka. Historiskt fick Hitler med nazityskland allt för stort spelutrymme då västmakterna inte ville agera utifrån erfarenheter av första världskriget. Allt försent valde man att bryta Hitlers korståg. Jag känner en stor oro för att historien upprepar sig.

I dag finns en annan världsordning. Putin står relativt ensam. Nordkorea och kanske Kina finns i bakgrunden. Krig är fruktansvärt. Det upplever i dag Ukrainas befolkning dygnet runt. Önskar att vi tillsammans med övriga stater agerar mer. Även om kriget kommer riktas mot EU (Sverige) och USA/NATO.

Som Astrid Lindgren skrev: “Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort”.