Sätt fotboja på gängkriminella

Det är helt och hållet ett personligt val att vara eller inte vara en kriminell person och därmed iklädas boja, menar insändarskribenten.

Valet är fritt! Skötsamhet och frihet eller kriminalitet och boja, menar insändarskribenten.

Valet är fritt! Skötsamhet och frihet eller kriminalitet och boja, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-04-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det måste ske något radikalt från lagstiftarnas sida för att hantera den samhällsomstörtande gängkriminella verksamheten som förgiftar vårt samhälle. Droghandel, bedrägerier, utpressningar, skjutningar, sprängningar, terroriseringar har blivit vardagsmat och normaliserande i hopen av kriminella gäng, som varken går i skolan eller ägnar sig åt hederligt arbete.

Rättssamhället står handfallet och inget eller lite hjälper mot denna varböld som fritt breder ut sig som en rötsvamp i hela vårt land. Vi är i en samhällskris av rang och motmedlen måste matcha våldet och hotet som samhället står inför.

Dagens lagstiftning kommer inte åt alla gärningsmän och huvuddelen av gängmedlemmarna går fria och kan fortsätta planera och genomföra eller stödja den kriminella verksamheten.

Nu krävs att undantagslagar införs och att undantagstillstånd används för att beslå ännu icke dömda, men kända frigående gängkriminella, med fotboja och husarrest med tvingande utegångsförbud.

Är man känd av polisen och registrerad av rättsväsendet som gängkriminell bör samhällets alternativ, till en gängkriminell person i det fria, vara en gängkriminell person i fotboja med utegångsförbud. Vi måste få bort buset från gatorna och veta var de är.

Det är helt och hållet ett personligt val att vara eller inte vara en kriminell person och därmed iklädas boja. Ingen tvingas att vara kriminell i detta land för att försörja sig. 

Att i Sverige välja studier, arbete, fred och frihet är lätt och rätt. Valet är fritt! Skötsamhet och frihet eller kriminalitet och boja?