Ställ krav på frigivna ungdomar

Barn under 12 års ålder med brottsligt beteende löper större risk att fortsätta sin kriminella bana, skriver insändarskribenten.

Varför inte fotboja till dess att den frigivne visar upp ett hederligt beteende, skriver insändarskribenten.

Varför inte fotboja till dess att den frigivne visar upp ett hederligt beteende, skriver insändarskribenten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Insändare2024-07-09 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Stoppa nyrekryteringen till de kriminelle gängen" är budskapet för att minska den växande våldsbrottsligheten i Sverige. Forskningen visar att barn under 12 års ålder med brottsligt beteende löper större risk än tonåringar att fortsätta sin kriminella bana. Det är lika viktigt att i det brottsförebyggande arbetet förhindra återfall i brott. 

Hur gör man då? När unga kriminella avtjänat sina straff släpps de ut i frihet med viss eftervård. Varför inte bygga in en reglerad eftervård i straffet så att SiS, Statens institutionsstyrelse, får ett större ansvar än Socialstyrelsen vid utslussningen.

Det skulle ta bort frivilligaspekten i eftervården och ställa krav på frigivna ungdomar. Krav som innebär att det är straffbart att gå med i ett kriminellt gäng. Varför inte förbud att vistas i vissa områden? Fotboja till dess att den frigivne visar upp ett hederligt beteende. Visst gäller det att vårda och straffa samtidigt?