Stelbenta regler – efter 12 år lever jag plötsligt livsfarligt

Allt är plötsligt brandfarligt, står i vägen för ”blåljuspersonal” eller kan ramla ned och skada tredje person. Ingen av dessa nya, stelbenta regler finns att läsa i kontraktet, skriver en hyresgäst hos Stångåstaden.

Ingen av dessa nya, stelbenta regler finns att läsa i kontraktet. Det känns verkligen stressande, trivseln är borta – och hyran är höjd, skriver en hyresgäst.

Ingen av dessa nya, stelbenta regler finns att läsa i kontraktet. Det känns verkligen stressande, trivseln är borta – och hyran är höjd, skriver en hyresgäst.

Foto: Jessica Gow/TT/Jesper Friman

Insändare2024-06-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Cirka 10 år efter min pensionering flyttade jag in i min lägenhet hos Stångåstaden i Vasastaden. Jag valde den för att jag tänkte "här kan jag bo kvar". Hiss finns, inga trösklar, trivsam ”balkong”, lite dörrar, nära hemtjänst och lugna kvarter.

Nu 12 år senare får jag veta att jag bokstavligt talat lever livsfarligt, ingen hejd på alla katastrofer som kan hända mig och mina grannar om jag inte utrymmer loftgången som endast används av mig och besökande till mig.

Jag får gärna sitta ute, men det får inte finnas några stolar där de ska flyttas ut och in i hallen, och absolut inte någon kudde eller liknande. Jag får vädra mina kläder, men jag får inte ha något vädringsställ. Jag får inte ha något bord, inga blomkrukor – i princip ingenting! Helt otänkbart är någon form av matta på stengolvet, jag får inte ens ha en vedertagen dörrmatta framför dörren.

Allt är plötsligt brandfarligt, står i vägen för ”blåljuspersonal” eller kan ramla ned och skada tredje person.

Ingen av dessa nya, stelbenta regler finns att läsa i kontraktet. Det känns verkligen stressande, trivseln är borta – och hyran är höjd!

Jag efterlyser lite sans och sunt förnuft i de nya reglerna och att Stångåstaden inte ska underskatta sina hyresgäster och deras eget ansvar för sin dagliga säkerhet.

Cari Strandh

Svar från Stångåstaden:

Jag förstår att det kan tyckas jobbigt att behöva flytta på saker från trapphus och loftgångar. Men precis som vi skrivit om i den information du hänvisar till så kan faktiskt saker som förvaras i trapphus och loftgångar få förödande konsekvenser. Och eftersom våra hyresgästers säkerhet och trygghet alltid är vår högsta prioritet, samt att vi har en skyldighet enligt lag att hålla våra utrymningsvägar fria, är valet enkelt för oss. Låt mig förklara lite mer.

Tänk dig att du vid en brand måste springa ut genom ditt trapphus, så snabbt du bara kan, samtidigt som du håller andan och blundar. I det läget vill du kunna lita på att inget står i vägen och blockerar din väg ut. Jag förstår att det är lätt att tänka att en stol, barnvagn eller liknande inte gör så stor skillnad. Men brandförloppet kan snabbt förvärras om det finns föremål som kan antändas.

Jag vill också vara tydlig med att trapphus och loftgångar inte är att likställa med en balkong eller uteplats. Trapphuset är den viktigaste vägen ut för våra hyresgäster, samtidigt som det är den viktigaste vägen in för räddningstjänst och sjukvårdspersonal. Samma sak gäller för loftgång, källare och vindsförråd som också är utrymningsvägar. Självfallet vill vi att våra hyresgäster ska kunna njuta av omgivningen och sitta ute vid vackert väder. Därför satsar vi mycket på att skapa trevliga utemiljöer och innegårdar med sittmöjligheter.

Vi som hyresvärd och du som hyresgäst har ett gemensamt ansvar att se till att lagen om skydd mot olyckor följs. Med väldigt få undantag innebär det till exempel att inget får förvaras i trapphus, loftgångar eller andra utrymningsvägar. Vi försöker så långt det går att erbjuda särskilda förvaringsrum för till exempel barnvagnar och cyklar till våra hyresgäster.

Att det är det här som gäller är ingenting nytt. Men i och med att vi de senaste åren haft ett antal bränder och explosioner i våra fastigheter har vi nu tagit krafttag mot detta genom att tydliggöra vad som gäller. Allt för att våra hyresgäster ska kunna känna sig säkra och trygga i sitt hem. 

Har du fler frågor eller funderingar kring detta så är du givetvis välkommen att höra av dig till oss!

Thomas Mideskog, brand- och säkerhetsansvarig, Stångåstaden