Staten bör låna ut pengar till åtgärder

Insändare 27 augusti 2022 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är uppenbart att de svenska politikerna inte har en aning om vart elen, som produceras i landet, tar vägen. Vore det inte en bra början att först ta reda på detta så insatser kan göras där de gör mest nytta.

Jag blev lite betänksam när jag såg Ulf Kristerssons uttalande om att man inte skulle behöva duscha klockan 04.30 på morgonen.
Nej, naturligtvis inte. Husen som byggdes på 70-talet var många gånger utrustade med ackumulatortank, som värmdes på natt-taxa när det var billigast. Det varmvattnet värmde huset och varmvatten för hela dagen till sent på kvällen när uppvärmningen startade igen. 

Hur ser det ut i dag? Finns ackumulatortank, bergvärme, jordvärme, solceller, etcetera i villorna. Hur ser det ut i alla sommarstugor? Direktvärme och varmvattenberedare som kanske värms upp varje dygn, året om, oavsett om man bor där eller ej. 

Det ligger i varje villaägares och sommarstugeägares intresse att "se om sitt hus" och hålla nere utgifterna. Men staten bör kunna ställa upp och låna ut pengar till dem som behöver vidta åtgärder för detta. Inte, som det talas om i dag, att subventionera elräkningarna.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa