Jag skulle vilja berömma Stångåstaden som under svåra ekonomiska tider gör investeringar som förbättrar staden samt bidrar till att bostadsbristen arbetas bort. Men jag vill även kritisera Stångåstaden som visar okunskap i hur näringslivet är en sådan viktig del för en kommun.
I dag gör Stångåstaden två stora investeringar i Linköping. Den ena är ett nybygge på gamla Folkungavallen och det andra är renoveringar av flera hundra bostäder i Ryd. Det jag inte förstår är varför man inte via lagen om offentlig upphandling ställer mjuka och hårda krav som kan ge bättre förutsättningar till bättre miljö, samt öppna möjligheter för bolag som ska vara med i upphandlingen att hitta anställda lokalt inom kommunen och bidra till samhället.
För att förstå det negativa som nu sker är att kommunala pengar investeras i projekt som inte kommuninvånarna kan ta del av i form av arbetskraft. Detta samtidigt som flera bolag som är verksamma inom samma bransch går/gått omkull och flera hundra Linköpingsbor blir arbetslösa. Detta ger negativa ringar på vattnet, fler hamnar utanför arbetsmarknaden och med det så öppnas fler vägar mot kriminaliteten. Kommunen kan skryta om att man lägger 20 miljoner på brottsförebyggande åtgärder men har inte en tanke på att flera små och medelstora bolag är hårt drabbad och går omkull.
När det kommer till klimatnyttan så är det inte svårt att räkna på utsläppen som tillkommer utöver byggnationen. Till stor del av de anställda då bolagen som vinner upphandlingen har arbetare som är bosatta på andra orter. Ett projekt som renoveringen i Ryd kommer kräva mellan 20 och 40 anställda under en 10-årsperiod. Det i sin tur kommer att kräva mellan 15 och 25 bilar som ska pendla tur och retur varje arbetsdag i tio år – 9 mil per dag. Det är gigantiska utsläpp som Stångåstaden bidrar med.
Vem vet när denna skada kommer att synas på samhället eller när det går att reparera?
Fotnot. Stångåstaden har avböjt att kommentera insändaren.