StÀng inte ute vÄr son frÄn sommarkollot

VÄr sons enda umgÀngeskrets Àr familjen. Att ta ifrÄn honom möjligheten, att utan oss förÀldrar, ha kul med liknande ungdomar Àr fel, skriver en mamma.

Sedan tvÄ Är tillbaka har det gradvis skett försÀmringar i verksamhet som erbjuds av LSS fritid och Ärets lÀger vÀlkomnar inte sÄdana ungdomar som vÄr son, skriver en mamma.

Sedan tvÄ Är tillbaka har det gradvis skett försÀmringar i verksamhet som erbjuds av LSS fritid och Ärets lÀger vÀlkomnar inte sÄdana ungdomar som vÄr son, skriver en mamma.

Foto: Johansen, Erik

InsÀndare2024-02-24 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

LSS fritid ordnar varje Ă„r kollo pĂ„ Missmyra lĂ€gergĂ„rd utanför Åtvidaberg.

VÄr son har varit pÄ dessa lÀger de senaste fem Ären och han har uppskattat att komma ivÀg pÄ Àventyr utan mamma och pappa; att umgÄs med kompisar, bada, sova borta och hitta pÄ olika aktiviteter. NÀr vi berÀttat att han ska Äka till Missmyra har han visat förvÀntan.

Sedan tvÄ Är tillbaka har det tyvÀrr, gradvis skett försÀmringar i verksamhet som erbjuds av LSS fritid och Ärets lÀger vÀlkomnar inte sÄdana ungdomar som vÄr son.

Eftersom han har autism nivĂ„ 3, mĂ„ttlig intellektuell funktionsnedsĂ€ttning och Downs syndrom, har han vĂ€ldigt svĂ„rt att klara sig utan stöd, dygnet runt. Han kan inte kommunicera med tal utan anvĂ€nder tecken som stöd och kroppssprĂ„k. Han har inget konsekvenstĂ€nk – alltsĂ„ kan han inte lĂ€mnas pĂ„ egen hand och han kan heller inte sköta sin hygien utan stöd.

Enligt Ă„rets “kravspecifikation” ska ungdomen bland annat:

* Kunna kommunicera sina behov.

* Klara det mesta av sin hygien sjÀlv, sÄ som dusch och toalett.

* Om ungdomen vaknar under natten ska hen sjÀlv kunna söka upp personal pÄ egen hand (tvÄ personal med sovande jour finns tillgÀngliga).

OvanstĂ„ende situationer klarar inte vĂ„r son av utan stöd – alltsĂ„ kan han inte delta under de premisserna. Tidigare Ă„r har detta inte varit nĂ„got problem eftersom han fĂ„tt hjĂ€lp med detta av personal pĂ„ plats. 

Jag anser att detta Ă€r en form av diskriminering! De ungdomar som Ă€r mer sjĂ€lvstĂ€ndiga Ă€n vĂ„r son kan vara med pĂ„ kollot, men inte de individer som behöver extra stöd och hjĂ€lp. 

VÄr sons enda umgÀngeskrets Àr familjen. Att ta ifrÄn honom möjligheten, att utan oss förÀldrar, ha kul med liknande ungdomar Àr fel. Sommarkollot Àr Àven ett led och en trÀning i att ge honom en meningsfull vardag som vuxen.

Jag undrar varför verksamheten helt plötsligt inte Àr till för alla ungdomar med LSS, utan bara för vissa? Det mest logiska enligt mig vore att den minsta nÀmnaren bestÀmmer förutsÀttningarna. Inte som hÀr, dÀr vi förÀldrar fÄr ett erbjudande som signalerar: det hÀr Àr det som gÀller och passar det inte sÄ fÄr det vara! Undersök i stÀllet vilka behov vÄra barn har och anpassa verksamheten dÀrefter.

Sin vana trogen har Linköpings politiker tagit avgörande beslut utan nĂ„gon som helst kommunikation med den det berör och med ingen möjlighet att pĂ„verka beslutet. 

Hur kan social- och omsorgsförvaltningen ytterligare försÀmra för de personer som Àr i behov av mest stöd?

Veronica SvĂ€rd Nilsson 

Svar frÄn Linköpings kommun:

För att erbjuda en trygg och givande vistelse för deltagare och anhöriga pÄ Missmyra kollo, har vi i Är varit tvungna att göra förÀndringar i verksamheten. VÄrt uppdrag Àr att erbjuda sÄ mÄnga som möjligt tillgÄng till vÄra olika verksamheter. FörÀndringar i omvÀrlden i och med
EU-direktivet för arbetstid som pÄverkar hur vi bemannar vÄra verksamheter, i kombination med att vi behöver se över vÄra kostnader, har gjort att vi behöver göra förÀndringar.

I Ă„r erbjuder vi deltagare som har större tillsyns- och omvĂ„rdnadsbehov att komma pĂ„ kollot med egen personal/stödperson. Vi förstĂ„r att det inte Ă€r en optimal lösning för alla, men ett alternativ för att lösa situationen pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. Vi vill att sĂ„ mĂ„nga som möjligt ska kunna delta. 

FörÀndringarna Àr beslutade pÄ tjÀnstemannanivÄ.

Lise-Lotte Ardell, avdelningschef för avdelning LSS funktionsstöd, Socialförvaltningen, Linköpings kommun