Ställ in alla balträningar i Linköping

I dagsläget vore det rätta att ställa in balträningarna, anser skribenten.

I dagsläget vore det rätta att ställa in balträningarna, anser skribenten.

Foto: Tord Olsson

Insändare2020-03-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 16 maj, 23 maj och 6 juni är det planerat att de årliga gymnasiebalerna ska hållas i Linköping. Abiturienterna tränar i ungefär tre månader inför detta och det är något som många ser fram emot väldigt mycket. I år går dock samhället genom en kris i form av det väldigt smittsamma coronaviruset som ger upphov till sjukdomen covid-19. 

Att i en situation som denna fortfarande insistera på att gymnasieungdomar, som inte går till skolan för att minska smittspridningen, ska träffas en gång i veckan, hålla varandra i händerna och dansa är fullständigt oansvarigt. Folkhälsomyndigheten och Svenska Danssportförbundet har gått ut med rådet att alla pardanser bör ställas in och att inte följa dessa rekommendationer är extremt naivt. 

Många kommer tycka att det är tråkigt att balerna ställs in, inklusive jag själv, men hälsan kommer alltid först. Det hade varit ännu tråkigare att bli smittad av coronaviruset och att riskera att smitta andra för att det är tradition att stadens gymnasietreor dansar innan de tar studenten. I dagsläget vore det rätta att ställa in balträningarna tills epidemin är under kontroll.

Abiturient