Stadsmissionen tar vid där samhällets skyddsnät brister

Till vardags arbetar vi inom olika delar av sjukvården och vi har alla haft den stora äran att i år nomineras till årets Linköpingshjälte, ett pris som instiftats av Corren i samarbete med Östergötlands stadsmission, skriver fyra nominerade.

Correns chefredaktör Christer Kustvik och Östergötlands stadsmissions direktor Sanna Detlefsen delade ut priset Årets Linköpingshjälte.

Correns chefredaktör Christer Kustvik och Östergötlands stadsmissions direktor Sanna Detlefsen delade ut priset Årets Linköpingshjälte.

Foto: Dennis Petersson

Insändare2024-11-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Priset delades ut lördagen den 2:a november, under en fantastisk konsert med Peter Johansson, Matilda Grün, Petra Wahlgren och Bruno Mitsogiannis. Musik, skratt och gemenskap gör gott för kropp och själ, det bidrar till god hälsa. 

Alla människor har dock tyvärr inte råd att gå på konsert. Sveriges Stadsmissioners Fattigdomsrapport 2024 ”Jag visste inte att det var så svårt att få hjälp” visar att inkomstklyftorna i Sverige ökar. Närmare en halv miljon människor i Sverige lever i så kallad absolut fattigdom. Ytterligare en miljon människor lever i relativ fattigdom – som innebär att man kanske klarar av att betala räkningar och mat, men sannolikt inte har råd med barnens eller egna fritidsaktiviteter. Ingen konsert, med andra ord. I Östergötland lever minst 1 200 människor i hemlöshet och 20 000 barn i ekonomisk utsatthet. Färre individer har de senaste åren beviljats ekonomiskt bistånd, samtidigt som fler människor blir beroende av civilsamhället och organisationer som till exempel Stadsmissionen. 

Hemlöshet och fattigdom leder ofta till socialt utanförskap och negativa konsekvenser för den egna hälsan. Detta ser vi i vår vardag inom sjukvården. Socioekonomisk utsatthet innebär en ökad risk att drabbas av både akuta och kroniska livshotande sjukdomar och innebär även en sämre prognos och överlevnad. Orsakerna är många och beror delvis på hur individen klarar att ta hand om sin hälsa, söka vård i rätt tid och vara följsam till behandling. Men rådande skillnader i hälsa beror tyvärr främst på att samhället och sjukvården inte i tillräcklig omfattning lyckas kompensera för individers olika förutsättningar. Vi kan och måste bli bättre på att leverera en god och jämlik vård och hälsa. 

Stadsmissionen gör ett fantastiskt arbete för människor i våldsutsatthet, beroende, arbetslöshet, fattigdom och utanförskap. De tar vid där samhällets skyddsnät brister, men driver också aktivt påverkansarbete för att samhället bättre ska ge människor möjlighet att vara delaktiga och kunna bidra efter bästa förmåga. 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vid lördagens konsert fick vi veta att PNM Music (artisterna Peter Johansson och Matilda Grün tillsammans med manager Niklas Eriksson) under sina event hittills har samlat in över 1,2 miljoner kronor till Östergötlands stadsmission. Ett fantastiskt initiativ som förtjänar att lyftas fram och förhoppningsvis kan inspirera fler att göra något liknande. I juletid brukar många människor skänka pengar till hjälporganisationer. Gör gärna det även i år, men kom ihåg att behoven finns året om. Att även bli månadgivare underlättar för verksamheternas långsiktiga arbete. 

Avslutningsvis vill vi påminna om att studier visar att generositet frisätter ”må-bra-hormonerna” dopamin, serotonin och oxytocin och att ideellt arbete minskar risken för depression. I ett samhälle som sluter upp och värnar de mest sårbara och utsatta finns med andra ord bara vinnare.