Sedan minst 60 år tillbaka i tiden är jag en trogen Corren-läsare (papperstidningen) och jag har under den senaste tiden gjort ett par iakttagelser.
Jag har en uppfattning om att de flesta som läser vår "kära Corren" i pappersformat är äldre personer. Då har jag gjort den iakttagelsen att det svenska språket mer och mer försvinner, framför allt när det gäller rubriksättningen. Visst, en slående rubrik skall ju göra att det är intressant att läsa den följande artikeln. Men, varför måste man till exempel som för en tid sedan i en rubrik skriva "Det bästa sommarjobb vi haft ever". Eller som häromsistens "Ingen ökning av suicid bland tonåringar". Jag tror att många av oss 30- och 40-talister kanske inte är så väl bevandrade i engelska, så varför inte hålla sig till ren svenska?
Sedan läste jag bara för några dagar sedan om den väntande prishöjningen på tidningen. Visst, jag är helt införstådd med att saker och ting blir dyrare. Vad gör man då? Jo, man behöver spara! ("Vi måste spara, kosta vad det kosta vill", sa Ingemar Mundebo, före detta finansminister en gång.)
Den senaste tiden, ja, kanske rent av under det sista året upptar ibland ett helt uppslag en bild som täcker nästan 80 procent av tidningsytan. Det skulle säkert kunna sparas åtskilligt med papper om man höll sig till mera "normala" bildformat, och tidningsutbärarna skulle säkert inte protestera! Och miljömässigt vore det väl heller inte fel, eller?
Magnus Lindbergh
Svar från Corren:
Tack för dina synpunkter. Språket är viktigt och det är något vi måste arbeta med hela tiden. Inte minst när vi får in nya medarbetare som är formade i en annan tid med en annan syn på och användning av det svenska språket.
Engelska ord och uttryck ska vi vara ytterst sparsamma med. Dina exempel ser jag som misstag, så ska det inte se ut. Bra att du påpekar!
Stora bilder har funnits i tidningen de senaste 20 åren, det kan du lätt se i en tillbakablick, och intrycket av stora bilder förändrades när tidningsformatet ändrades från det gamla stora broadsheet till det mindre tabloid. Stora bilder dominerar ibland alldeles för mycket. Jag har jobbat aktivt med att minska storleken på bilder och det kommer jag fortsätta göra. I dag har vi extra anledning att vara sparsamma då pappret blivit så oerhört dyrt.
Maria Kustvik, chefredaktör