Som jägare står jag upp för min åsikt

Ingen jaktlig prestation att skjuta ner ett lodjur från ett träd, skriver en jägare.

Ingen jaktlig prestation att skjuta ner ett lodjur från ett träd, skriver en jägare.

Foto: Heiko Junge/TT

Insändare2023-04-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Risken finns att jag bli ”uthängd och kölhalad” av jägarkollegor och jägarorganisationer, men jag kan ta den risken. Som gammal inbiten jägare, naturfotograf och allmän naturvän så känner mig manad att göra ett inlägg angående debatten kring jakt på lodjur.

Vi talar mycket och stort om att bevara bestånd av vilda kattdjur som lejon och tiger med flera. Vårt eget stora vilda kattdjur, lodjuret, verkar man dock inte ta någon större hänsyn till. Det finns uppskattningsvis omkring 1 100 lodjur i landet och det betyder cirka ett lodjur på 370 kvadratkilometer (!). Vargen river som bekant åtskilliga tamdjur och den angriper så många som den kan i en flock och ställer därmed till enorma problem för den enskilde djurägaren. Lodjuret däremot tar visserligen ett och annat tamdjur men det håller sig till endast ett djur, precis som andra kattdjur gör! Som drabbad djurägare kan man också få tillstånd till skyddsjakt vid behov.

Så till licensjakt på lodjur. Det är respektive Länsstyrelse som fattar beslut om licensjakt. I vårt län beviljades licens för att fälla 28 lodjur (avlysningsjakt) under mars månad. Själv har jag svårt att tänka mig att delta i denna jakt. Beträffande jakt på varg hyser jag däremot inga betänkligheter. Jakt på lodjur sker dessutom i en del fall med hund som jagar upp djuret i ett träd och sedan stannar och ger skall. Att skjuta ner ett lodjur från ett träd utgör för mig definitivt ingen jaktlig prestation eller trofé att skryta med (en skytt får tillbaka skinnet från Länsstyrelsen och SVA efter provtagning)!

Jag vågar som jägare stå upp för min uppfattning och jag menar att lodjurspopulationen i vårt land absolut inte i dagens läge behöver regleras genom licensjakt! Hoppas att fler jägare vill resonera som jag, något som också skulle förbättra allmänhetens syn på oss jägare.