Låt oss fortsätta bruka skyddsrummen till spökvandring

Vi måste lära av historien för att kunna skapa en bättre framtid. Under alla mina år som lärare har inte detta arbetsområde känts så svårt för mig, eller för mina elever, som det gjorde nu, skriver en SO-lärare.

Insändare 18 maj 2022 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag arbetar på en skola i Linköping som stod färdig 1954. Nio år efter andra världskrigets slut. Där finns en stor underjordisk verksamhet. Vi har skyddsrum. Under snart sjuttio år har dessa används som förråd och upplag. Vi har anordnat väldigt läskiga och uppskattade spökvandringar därnere för våra elever i samband med Halloween. Nu har vi gått ner dit igen och pratat lugnt och reflekterande om vad dessa skyddsrum egentligen byggdes för. Bilder från Ukraina på människor som tvingats ner i källarutrymmen i dagar, i veckor, finns i våra medvetanden. Hur fungerar det med vatten, mat, värme, sanitet? Med bomber som kreverar utanför och får väggarna att skaka eller ljudet av kulsprutorna som smattrar död. Vi kan föreställa oss men förstås ändå inte alls ta in detta helvete.

Jag har nyligen avslutat ett stort arbetsområde med en klass.1900-talets historia. Vad är det man brukar säga? Vi måste läsa historia för att förstå det som händer nu. Vi måste lära av historien för att kunna skapa en bättre framtid. Under alla mina år som lärare har inte detta arbetsområde känts så svårt för mig, eller för mina elever, som det gjorde nu. När vi läste om Hitler, om mellankrigstiden och andra världskriget reflekterade vi om likheter och skillnader, mellan nu och då. Nu blev det så skrämmande påtagligt och nära. Propagandan och de stora lögnerna, förföljande av oliktänkande, folkfördrivandet, övergreppen mot civila, terrorbombningar, urskiljningslöst våld. Detta diktaturens vidriga och aggressiva ansikte som placerar Vladimir Putin tillsammans med Adolf Hitler på listan över världshistoriens värsta förbrytare.

Så lär vi av historien? I Ukraina läggs nu allt fler platser till på listan över brott mot mänskligheten, som Butja, som Mariupol och som Bilohovrika. Ännu en gång en diktator som dirigerar ett folkmord. Men inte heller Putin kan tillåtas segra. För att Ukraina skall få en framtid i fred och frihet. För att det vi känner som den fria världen skall bestå. För att vi på min skola skall kunna fortsätta använda skyddsrummen för spökvandring på Halloween och inget annat. Så måste vårt stöd till Ukrainas folk fortsatt vara ihärdigt, uthålligt och omfattande. Det är vi tillsammans. Ukraina kämpar helt enkelt för oss.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa