Snöröjning är en lyx – jämför med världsläget

Snöröjning är en lyx som "någon annan" sköter åt oss när vi sover i våra varma sängar. Snöröjarna jobbar säkert dygnets alla timmar för att få både vägar och cykelvägar farbara åt oss andra, menar insändarskribenten.

Nu är det snart jul – låt oss i stället lyfta fram allt positivt som faktiskt sker och det som fortfarande fungerar bra i Sverige eller i vår närhet, menar insändarskribenten.

Nu är det snart jul – låt oss i stället lyfta fram allt positivt som faktiskt sker och det som fortfarande fungerar bra i Sverige eller i vår närhet, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-12-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Årets snöröjning i Linköping – värsta jag har upplevt" (8/12):

Jag tänker, utan att veta vem insändarskribenten är, att alla vuxna och barn i Sverige i dag har det bra. Bra om vi jämför med världsläget där det pågår flera krig. Många föräldrar i de krigsdrabbade länderna sitter just nu inför julen i skyttegravar i troligen iskyla, laddar sina iskalla vapen och värmer sina pansarvagnar för att över huvud taget överleva kriget och har inte sett sina barn på över ett år. 

Jag tänker också att snöröjning är en lyx som "någon annan" sköter åt oss när vi sover i våra varma sängar. Snöröjarna jobbar säkert dygnets alla timmar för att få både vägar och cykelvägar farbara åt oss andra – vilket jag bara känner tacksamhet för. Vill man själv hjälpa till med snöröjningen eller förändra hur snöröjningen utförs kan man alltid söka ett sådant jobb som till exempel snöröjare, politiker eller kommunal tjänsteman. 

Man behöver också känna det egna ansvaret som alltid gäller, tänker jag, och under vinterhalvåret när det är snö i stora delar av Sverige, vet vi att det innebär en risk för halka och moddiga vägbanor eftersom temperaturerna växlar mycket. Då gäller det att använda sitt eget sunda förnuft och anpassa sin fart med bil/cykel efter väglag samt sätta på vinterdäck på både bil/cykel. Även vintrar utan snö finns det risk för frosthalka, till exempelgenom skogsområden eller på broar, trots att både saltning och sandning utförs. 

Nä, nu är det snart jul – låt oss i stället lyfta fram allt positivt som faktiskt sker och det som fortfarande fungerar bra i Sverige eller i vår närhet! Skicka dina julklappspengar till de som behöver de mer just nu, hjälp till där du kan och önska oss alla/varandra en riktigt god jul!