Snarare förtrÀngning Àn förtÀtning

Det Àr viktigt att inte bygga om grönomrÄden till hÄrdgjorda ytor som lagrar vÀrme frÄn solen, skriver insÀndarskribenten.

FörtÀtning av Linköping skulle fÄ flera negativa konsekvenser, menar insÀndarskribenten.

FörtÀtning av Linköping skulle fÄ flera negativa konsekvenser, menar insÀndarskribenten.

Foto: GÖRAN BILLESON

InsÀndare2023-07-14 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ ledarkrönikan ”MĂ„nga vill se Linköping större, urbanare och tĂ€tare” (3/7): 

Först vill jag framföra att de tvĂ„ inlĂ€ggen under Ӂsikter” ”FörtĂ€tning eller kvĂ€vning?” och ”MĂ„ste det vara en storstad?” (3/7) har den rĂ€tta insikten och förstĂ„elsen för vad förtĂ€tning av Linköping kommer att innebĂ€ra och dess konsekvenser. I sin ledarkrönika lĂ€gger Christian Gustavsson fram tvĂ„ pĂ„stĂ„enden till grund för sitt uttalande att ”MĂ„nga vill se Linköping större, urbanare och tĂ€tare”. Det brukar Ă„terkomma frĂ„n de som motsĂ€tter sig att Linköping vĂ€xer. Det ena Ă€r att varje grönyta bebyggs. Det brukar vara ett svepande pĂ„stĂ„ende, utan exempel. Det andra brukar vara att alla Ă€r emot att det byggs. Det Ă€r helt enkelt inte sant. LĂ„t oss titta pĂ„ första pĂ„stĂ„endet att det inte finns nĂ„got exempel. 

Utanför Ekholmsskolan i Ekholmen kommer Linköpings kommun uppföra ett parkeringshus dĂ€r detaljplanen har vunnit laga kraft. Parkeringshuset skall uppföras i tvĂ„ vĂ„ningar för 142 platser med senare möjlighet med pĂ„byggnad av en tredje vĂ„ning för ytterligare 92 platser. Bilden visar platsen för uppförandet av parkeringshuset dĂ€r grönytor och 36 trĂ€d kommer att tagas bort. Det andra pĂ„stĂ„endet att det inte Ă€r sant att alla skulle vara emot att det byggs exemplifierar jag med förtĂ€tningen av Ekholmen. FolkmĂ€ngden Ă€r 2 600 invĂ„nare (2018) som skall öka genom förtĂ€tning till 4 600 beslutat av samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden i april 2018. 

NÀr beslutet togs var det Moderaterna som reserverade sig mot förtÀtningen framfört av Rolf Edelman (M). I reservationen finns bland annat följande att lÀsa. Vid programsamrÄdet dÀr nÀrmare 300 personer deltog var det en mycket stor majoritet som ogillade programmet om förtÀtning det inkom mer Àn sjuttio yttrande emot förtÀtningen av Ekholmen. NÀr det gÀller klimatdebatten Àr det av stor vikt att med förtÀtning inte bygga om grönomrÄden till hÄrdgjorda ytor som lagrar vÀrme frÄn solen och bidrar till höjd temperatur samt att ta bort trÀd som Àr naturens lungor som tar upp koldioxid och leverera vÄrt syre. Sammanfattningsvis: den tillkommande byggnation som kallas för förtÀtning Àr felaktigt benÀmnd bör i stÀllet kallas för förtrÀngning dÄ kommunens invÄnare trÀngs ihop.