Snälla, sälj inte våra förskolebussar

Linköpings kommun är som många av oss redan vet mycket duktiga på att satsa på kultur av olika slag.

Våra bussar gör det möjligt för barnen att komma iväg och få uppleva länets fantastiska kultur och natur, menar insändarskribenten.

Våra bussar gör det möjligt för barnen att komma iväg och få uppleva länets fantastiska kultur och natur, menar insändarskribenten.

Foto: Jasmine Hübinette

Insändare2021-12-10 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ofta kan vi läsa här i Corren om olika kulturinslag som det satsas mycket pengar på. Muharrem Demirok går ofta ut och stoltserar över de olika kultursatsningarna. Linköping har även ett rikt kulturutbud specifikt riktat till förskola och skola. Varje termin skickas det ut inbjudan till olika teatrar, bio och konserter. Tyvärr är det få förskolor som har möjlighet ta del av innehållet. Detta då det inte finns resurser till att klara av att organisera, sätta av personal eller ordna transport dit. 
Innan mina barn fick möjligheten att börja åka förskolebuss hade de aldrig varit på en teater. Nu har de fått se teatrar, besökt museum, bibliotek med mera. Så länge inte själva evenemanget kostar något nämnvärt kan de lätt komma iväg då de har sin älskade buss. Jag har under snart två års tid haft båda mina barn på förskolebussen Maja och har fått uppleva deras glädje och deras berättelser när de senare kommit hem. Tyvärr har Demiroks allianskollegor i barn- och ungdomsnämnden röstat igenom ett förslag om att sälja två av Linköpings kommuns tre förskolebussar. Detta går enligt min mening helt emot vad alliansen i Linköping annars glatt stoltserar med! Våra bussar gör det möjligt för barnen att komma iväg och få uppleva länets fantastiska kultur och natur. 


I en artikel här i Corren gällande just försäljningen av bussarna, sa ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, Erik Östman, att alla förskolor har i uppdrag att göra utflykter. Detta uttalande gör mig som förälder och förskollärare mycket bekymrad av den anledningen att Östman själv inte kan ha en aning om hur situationen ute på förskolorna ser ut. Pedagogerna har inte resurserna att kunna ge sig iväg. Skulle de lyckas komma iväg på en liten utflykt så kommer de oftast inte längre än till lekparken eller skogsdungen strax intill förskolan. Skulle bussverksamheten få finnas kvar och kanske till och med utökas skulle fler barn få möjlighet att uppleva vårt fina kulturutbud som det också står i förskolans läroplan att förskolan ska tillgodose.
Så snälla, sälj inte förskolebussarna, stoltsera med dem i stället! Förskolebussarna är något att vara stolta över, det är en unik förskoleverksamhet där barnen får vara med om ett nytt äventyr varje dag.