Sluta vara nyttiga idioter kring koranbränningarna

Vi ska inte ge vika för hot och sanktioner från delar av den muslimska världen, skriver insändarskribenten.

Jag ser nu med bestörtning att fler och fler uttalar sig kring att vi borde nog förbjuda koranbränning, skriver insändarskribenten.

Jag ser nu med bestörtning att fler och fler uttalar sig kring att vi borde nog förbjuda koranbränning, skriver insändarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-07-29 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runtom i världen utsätts oliktänkande för förtryck. Det finns länder som har mycket stränga straff för hädelse, även dödsstraff.
Sverige har under många år byggt upp en tradition och lagstiftning där yttrandefriheten är mycket långtgående, något som ingår i det svenska DNA:t och som vi ska vara stolta över. Ingen förhindras att utöva Islam bara för att en koran bränns i Sverige. 
Vi ska inte ge vika för hot och sanktioner från delar av den muslimska världen. Det är de som behöver backa tillbaka, inte vi. Vi ska snarare utbilda dessa länder i hur modern yttrandefrihet fungerar.

Jag ser nu med bestörtning att fler och fler uttalar sig kring att vi borde nog förbjuda koranbränning på liknande sätt som i Finland där man fortfarande har kvar rester av hädelselagar, som Sverige inte haft sedan 1970. Fler och fler helt vanliga svenskar gör sig till nyttiga idioter då man går dessa länder till mötes och propagerar för att vi ska backa tillbaka 50 år och återinföra hädelselagar, för det är innebörden av att förbjuda koranbränning.

Ta en rejäl funderare kring om detta verkligen är klokt, vi ska snarare stötta andra länder i resan mot att bli mer toleranta mot olika åsikter och religioner, inklusive att inte bekänna någon religion alls. Hädelselagar behöver avskaffas i hela världen. Vi ska vara stolta över vår tradition och lagstiftning. Stormen kommer att bedarra.