Svar på ”Lägg ner stridsyxan – ett avtal är ett avtal” (16/4).
Signaturen ”Åtvidabergare av födsel och ohejdad vana” som läst boken ”Baronen” av Anders Jonsson borde också läsa något av Ivar Lo Johansson. Det kommer att ge dig ett mer balanserat historiskt perspektiv på sakernas ting och ordning.
Du ska inte tro att Theodor Adelswärd var någon stor företrädare för fackföreningsrörelsen och jämlikhet. Han var en högerman där folk skulle stå med mössan i hand och bocka för överheten.
Min far jobbade som rörmokarlärling på slottet på 1920-talet. Han kunde berätta hur det gick till på den tiden, vilket påverkat mig och mina värderingar.
Vilka var det som fick vara med och betala med sina dåliga löner, när överheten skulle bygga slott och herresäten?
Jag tänker förstås på gruvarbetare, skogsarbetare och lantarbetare, nattorpare, dagtjänare, mjölkerskor, drängar och pigor.
Det var människor av kött och blod med utslitna kroppar, dåliga löner och som i det närmaste var livegna.
Theodor och Erik Adelswärd gjorde säkert mycket nytta för Åtvid men såg säkert till att femöringen rullade åt ”rätt håll” och i egen ficka.
Det är häpnadsväckande att du tror att bara Theodor Adelswärd stod för utvecklingen i Åtvidaberg. Har du glömt familjen Elof och Gunnar Eriksson? Facit var ett världsomspännande företag med tusentals anställda bara i Åtvid.
Nu vill du att kommunen ska krypa till överheten och be om ursäkt. Vi är ju enligt dig så starkt beroende av Baroniet.
Det är nog så att det goda förhållandet mellan kommunen och Baroniet är ganska enkelriktat precis som med femöringen.
Bra Åtvidabergs kommun, att ni vill bestämma över er egen mark som vi dyrt betalat. Baroniet har mark så det räcker och blir över på ett vidsträckt område runt Åtvidaberg och som de kan bestämma över hur mycket de vill.
Bra också, att ni vill utveckla Edbergafältet till ett område för ”vanligt folk”. Område för ”fint folk” finns det ju hur mycket som helst av runt Bysjön.
Avtalet och servitutet är ju miljöstörande och enligt uppgift ogiltigt. Släng avtalet och servitutet i Håcklaån. Dit kommer ändå vattnet från Bysjön.