Skyddsjakten i Fågelmossen är över – men ingen varg sköts

Allt fungerade enligt plan fram till att skottet avlossades, skriver insändarskribenten.

Via DNA vet vi exakt vilket djur som är skadegöraren, hannen i reviret Fågelmossen, skriver insändarskribenten.

Via DNA vet vi exakt vilket djur som är skadegöraren, hannen i reviret Fågelmossen, skriver insändarskribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2024-08-02 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skyddsjakten i vargreviret Fågelmossen är över utan att någon varg skjutits.

Jag tycker att Länsstyrelsen Östergötland fattade ett bra beslut när skyddsjakten i det här fallet skulle få börja i och med en eventuell ”nästa” attack. ”Rätt” varg skulle då med stor säkerhet återkomma till brottsplatsen. ”Rätt” varg, skadegöraren, skulle då kunna skjutas (vilket ju är syftet med skyddsjakt).

Länsstyrelsen hade med beslutet krattat för de så kallade skyddsjägarna, i princip ”öppet mål”.
Allt fungerade enligt plan fram till att skottet avlossades. Skytten missade målet, hen lyckades inte ens skadeskjuta djuret.

Vi är många som undrar hur det kunde gå så. Vad var det som gick så fel? Var det för mörkt, för långt håll, för dålig sikt, för rörligt mål, eller vad? En jägare i trakten sa till mig ”…det här är så pinsamt så vi kommer med stor säkerhet aldrig att få veta hur det kunde bli så här”.

Och så en sista kritisk fråga angående Länsstyrelsens beslut. Via DNA vet vi exakt vilket djur som är skadegöraren, hannen i reviret Fågelmossen. Varför i hela fridens namn beslutar man då om ett skyddsjaktområde som är större än det kända reviret?

"Jate"


Svar från Länsstyrelsen Östergötland: 


Jaktområdet var avgränsat med hänsyn till var angreppen skedde och bedömningen att vargen kunde komma att röra sig, även utanför reviret. Jaktområdet var inriktat på Fågelmossenreviret och avgränsat för att förhindra att jakten skulle beröra andra närliggande revir. Länsstyrelsen har inte kännedom om att det funnits några vandringsvargar i området vid tillfället då beslutet togs. 


Länsstyrelsen Östergötland