Skyddsjakt vid angrepp inom revir

Beslut om skyddsjakt fattades efter att nötboskap angripits ett flertal gånger, skriver Länsstyrelsen i Östergötland.

Beslut om skyddsjakt fattades efter att nötboskap angripits ett flertal gånger, skriver Länsstyrelsen i Östergötland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2020-06-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Spelar det någon roll om fel varg skjuts?":

I insändaren riktas kritik mot Länsstyrelsens beslut att bevilja skyddsjakt på varg i Långbogenreviret utanför Finspång. Insändarskribenten ställer sig kritisk till jakten då det även finns vargvalpar i reviret. Beslut om skyddsjakt fattades efter att nötboskap angripits ett flertal gånger. 

Två kalvar har dödats vilket är en indikator på ökad risk för allvarliga skador på fler tamdjur. Även nötkreatur som har skrämts ut från hagen kan innebära betydande arbetstimmar och kostnader för skador på både djur och grödor. 

Länsstyrelsen har gjort stora ansträngningar för att kunna avgöra vilken eller vilka vargar som har angripit nötboskapen. Flera prover har tagits från de döda kalvarna för vidare analys, men det är svårt att få fram vilken eller vilka vargar som har varit delaktiga i angreppet. Resultatet från proven visade endast att det var varg, inte vilken eller vilka individer. 

I de riktlinjer som gäller för skyddsjakt framgår det att om angrepp sker inom ett revir och det inte går att avgöra vilken eller vilka vargar som angriper tamdjur kan skyddsjakt ändå medges. Skyddsjakt bör då medges för ett djur. 

Länsstyrelsen har uppmanat jägarna att undvika att skjuta digivande tik om det finns valpar i reviret. Förvaltningsrätten har också lagt till villkoret att om en vuxen varg återfinns i sällskap med årsvalpar innefattas de vargarna inte av beslutet om skyddsjakt. Detta för att ytterligare minska risken för att digivande tik fälls under skyddsjakten.

Länsstyrelsen Östergötland