Skyddsjakt bör vara det sista alternativet

Ska inställningen få råda, att alla djurarter som naggar människans tillvaro lite i kanten ska vi ta död på, undrar insändarskribenten.

Att förespråka ökad avskjutning av vilda djur är inte att ta politiskt ansvar, vare sig för vår nuvarande eller framtida miljö, menar insändarskribenten.

Att förespråka ökad avskjutning av vilda djur är inte att ta politiskt ansvar, vare sig för vår nuvarande eller framtida miljö, menar insändarskribenten.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Insändare2024-08-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Hur många vargar tål Östergötland” (6/8):

Man kan lika gärna fråga: Hur många människor respektive får tål Östergötland?

”De drabbade klarar inte att ännu en gång se skadade och döda djur i sina hagar”, skriver debattören. Men de klarar tydligen lätt att se en skjuten varg. Ska inställningen få råda, att alla djurarter som naggar människans tillvaro lite i kanten ska vi ta död på? 

Många upplever obehag då de ser eller hör en geting. Dessutom dör i genomsnitt 1 människa per år av getingstick. Ska vi med detta som argument ta död på alla getingar? Ska vi sträva efter en population på bara 375 huggormar i Sverige? Hur många tigrar ska tillåtas leva i Indien, och ska lejon bara tillåtas i djurparker? Hur ska vi göra med alla hajar som inte tillåter oss att bada fritt i alla vatten? Hur många krokodiler ska det få finnas i Afrika, och hur många alligatorer ska tillåtas i Nordamerika? Ska dingon tillåtas leva vilt i Australien?

Hoppas att nu många inser det absurda och naturfientliga i att dra ut i härnadståg mot naturens ordning!

Skribenten skriver målande att det är ”trängsel” av varg i norra Östergötland. Hur många vargar är det som skapar denna ”trängsel”? 

Den skandinaviska vargstammen lider redan av inavel. Den föreslagna avskjutningen till 170 vargar i Sverige skulle öka graden av inavel och därmed genetiskt defekta vargar. För att behålla en genetiskt livskraftig population av vargar i Sverige skulle det behövas en invandring av i storleksordningen 1–3 vargar vart 10 år (DN, 14 april -24), 1 varg vart 5:e år (DN, 17 juli -22). Att förespråka ökad avskjutning av vilda djur är inte att ta politiskt ansvar, vare sig för vår nuvarande eller framtida miljö!

Vargar med en total population på 20 300 finns nu fördelade i 23 EU-länder (ÖC, 20 juli-24), varför ska då inte Sverige lyckas härbärgera några hundra vargar?

Om man föder upp får bör man också ta ansvar för den övriga faunan. Ekonomiskt bidrag för Rovdjursavvisande stängsel (RAS) anges vara ”krångligt att söka”. Hundar sägs vara effektivare skydd än stängsel, så ett stängsel i kombination med en eller ett par vaktande herdehundar skulle ge ett nära nog 100-procentigt skydd mot varg. Visst har jag förståelse för skyddsjakt, men som sista alternativ!