Vad skulle Lincoln och D. Roosevelt tycka om Biden och Trump?

Sannolikt hade de underkänt dem båda och uppmanat det amerikanska folket att ersätta dem, skriver insändarskribenten.

Joe Biden verkar så trött att han knappt orkar tala och Donald Trump är åtalad för att ha uppviglat en mobb att storma den amerikanska kongressen, skriver insändarskribenten.

Joe Biden verkar så trött att han knappt orkar tala och Donald Trump är åtalad för att ha uppviglat en mobb att storma den amerikanska kongressen, skriver insändarskribenten.

Foto: Patrick Semansky

Insändare2024-07-05 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk om två av USA:s främsta presidenter genom tiderna, Abraham Lincoln, president 1861–1865, och Franklin D. Roosevelt, 1933–1945, hade kunnat lyssna på TV-debatten mellan Joe Biden och Donald Trump. Vad skulle de sagt om de båda presidentkandidaterna?

Lincoln avskaffade slaveriet och vann det amerikanska inbördeskriget. Roosevelt bidrog starkt till att rädda Europa från nazismens tyranni under andra världskriget. Joe Biden rör sig som om han behöver en rullator och verkar så trött att han knappt orkar tala. Donald Trump är åtalad för att ha uppviglat en mobb att storma den amerikanska kongressen. Hur trovärdig är han?

Båda presidentkandidaternas ifrågasatta förutsättningar gör dem mer jämförbara med George W. Busch och Ronald Reagan, som bland annat räknas som USA:s miljövärstingar bland presidenterna. George W. Busch, president mellan 2001 och 2008, och Ronald Reagan mellan 1981 och 1989, banade väg för mer olja, kol och gas på bekostnad av luftvård och dricksvattentäkter. 

Vad har den president som vinner det amerikanska presidentvalet i november 2024 för åsikter om att rädda Europa från rysk ockupation? Trump har uttryckt skepsis mot Nato och kan dra sig ur försvarsorganisationen om han vinner valet. Såväl Lincoln som Roosevelt skulle sannolikt underkänt dagens presidentkandidater och uppmanat det amerikanska folket att ersätta båda.