Skrotade elbilar är värre än restaurerade bensinbilar

Att restaurera en gammal bil är användning av redan befintliga delar och lösningar, utan nyköp, skriver insändarskribenten.


Här pratar vi om återanvändning i hög grad, skriver insändarskribenten.

Här pratar vi om återanvändning i hög grad, skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-07-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Bryr sig bilfantaster om miljön?" (5/7):
 

De bilar som beskrivs används ytterst sparsamt under året. De används endast vid speciella evenemang och tillställningar. 

Som exempel på det skriver du om amerikanska muskelbilar och gamla rallybilar. Jag vill göra en jämförelse med en stor svensk hobby och tradition. Gamla bilar är en hobby. Att restaurera och göra en gammal bil fin är användning av redan befintlig bil, redan befintliga delar och lösningar, inte köpande av nytt. Vad krävs för en ny el-bil? Vilken påverkan har den på miljön?

En ny bil ska byggas i en fabrik kan man ställa sig några frågor:

*Var kommer karossen ifrån, hur har den tillverkats? Fabriker i Kina? Miljöpåverkan av det?

*Alla ledningar och sladdar, hur har de producerats? Miljöpåverkan här?

*Batteriet till en el-bil – gruvarbeten, diverse metaller. Stor påverkan på miljö?

*När en miljövänlig bil inte längre håller måttet – vad händer då med skrotning av bil och batteri? Skrotning av batterier är ett stort problem för miljön.

I frågan om bilar har vi ett stort problem vad gäller miljövänliga lösningar. Produktion och sedan skrotning av exempelvis el-bilar är ett mycket större problem än gamla restaurerade amerikanska bilar som kör på bensin. De körs inte dagligen året om, de restaureras av gamla redan befintliga delar, de görs snygga och visas upp på diverse träffar och utställningar.

Här pratar vi om återanvändning i hög grad. Man tar det som redan finns. Det är en kultur som samlar unga som gamla i ett gemensamt intresse.

En gammal samlarbil skrotas inte bara sådär. Den har ett värde, den kan restaureras eller användas som delar till andra bilar. Inget kastas.

Så kära ”Miljövän”, tänk gärna på detta nästa gång du ser gamla bilar som ägaren har lagt ner oerhört många timmar på att få restaurerad till original 40-, 50-, 60-talsbil för att man kan njuta av detta, se och uppleva hur bilar var förut. Tänk på vilken hobby och sammanhållning detta ger för otroligt många människor – unga som gamla.