Förväntar sig Linköpings kommun att vi ska jobba kvar?

Jag som arbetstagare har ingen möjlighet att ta ledigt en eftermiddag för att kunna åka iväg till mina barn eller svärföräldrar som inte bor i Linköping. Utan jag får endast ta ledigt, om det går, under våra skollov, skriver en kommunanställd.

Vem ger bemanningscentrum makten att styra när vikarier får sättas in? Varför anställer de inte fler vikarier, frågar sig en kommunanställd.

Vem ger bemanningscentrum makten att styra när vikarier får sättas in? Varför anställer de inte fler vikarier, frågar sig en kommunanställd.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2023-10-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bemanningscentrum (de som har hand om kommunens vikarier) i Linköpings kommun har gått ut till skolornas rektorer att vikarier endast får bokas om arbetstagaren är sjuk eller vårdar barn, annars får man lösa sin bemanning på skolorna själva. Detta på grund av att vikarierna inte räcker till. Så när det väl krisar vid sjukfrånvaro, så finns det inga vikarier kvar. 

Bemanningscentrum vågar inte skicka ut informationen själv, utan rektorerna ska informera sina anställda. Hur kommer det sig? 

Jag som arbetstagare har då ingen möjlighet att vid vissa tillfällen ta ledigt en eftermiddag för att till exempel kunna åka iväg till mina barn eller svärföräldrar som inte bor i Linköping. Utan jag får endast ta ledigt, om det går, under våra skollov.

Jag kan inte boka en resa eller stuga med god framförhållning, vilket många gånger krävs om inte resorna eller stugorna ska ta slut och vara uppbokade, då min chef inte kan bevilja min ledighet innan vi vet elevantalet på våra lov. Det är något vi inte vet förrän cirka 2–4 veckor innan lovet faller in. 

Vem ger bemanningscentrum makten att styra när vikarier får sättas in? Varför anställer de inte fler vikarier? Varför informerar de inte alla anställda som arbetar inom barnomsorgen i Linköpings kommun att de har gjort denna förändring?

Förväntar de sig att vi som arbetar i Linköpings kommun kommer att vilja jobba kvar? 

"Besviken arbetare i Linköpings kommun"

Fotnot. Linköpings kommun har avböjt att kommentera insändaren.