Varför är Linköpings nya moderna lekparker så trista?

Nu verkar det i stället som att lekparkerna ska “se snygga ut” och “vara säkra för de små barnen”. Men är detta tankesätt verkligen korrekt? Lekparkerna ska ju huvudsakligen vara designade för att vara roliga och stimulera barnens kreativitet och aktivitet, skriver en elev.
Nu verkar det i stället som att lekparkerna ska “se snygga ut” och “vara säkra för de små barnen”. Men är detta tankesätt verkligen korrekt? Lekparkerna ska ju huvudsakligen vara designade för att vara roliga och stimulera barnens kreativitet och aktivitet, skriver en elev.

Jag tror att tillverkarna gör lekplatserna extra snygga för att locka de aningslösa kommunerna precis som i en tiktok-video. Men kommunerna tar betet och vi får de ointressanta och trista lekplatserna som finns i dag, skriver en elev i Linköping.

Insändare 10 november 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vårt område har kommunen nyligen gjort om alla de slitna lekparkerna och en dag för någon vecka sedan var jag och mina brorsor ute och testade några av de nya lekplatserna. Vi lekte nog i max två minuter innan jag och mina brorsor blev uttråkade och gick hem. På vägen hem reflekterade vi över hur tråkiga de fina och moderna lekplatserna egentligen var. De var små och de olika delarna hängde inte ihop! Det var en klättervägg här, ett repstege där och ett halvdant nät uppspänt där uppe i luften. 

Detta gjorde att lekparkerna fick ett dåligt flow och det kändes mer som att man stod i en jobbig yoga position på en tisdagsmorgon, än att man lekte i en rolig lekpark. Det var då jag kom på det, det här är inte bara problem som de här lekplatserna plågas av, faktum är att nästan alla de nya, moderna lekplatserna är precis lika trista. 

Varför är det på detta viset? Går utvecklingen baklänges? Går tiden baklänges? Nej, faktum ... eller, enligt min egen lågkvalitativa forskning, så har uppfattningen om lekparkens huvudsakliga syfte förändrats. Nu verkar det i stället som att lekparkerna ska “se snygga ut” och “vara säkra för de små barnen”. Men är detta tankesätt verkligen korrekt? Lekparkerna ska ju huvudsakligen vara designade för att vara roliga och stimulera barnens kreativitet och aktivitet. Jag tycker att man kan tänka på säkerheten och utseendet senare. Det står ju till och med i namnet: "Lekpark", inte "Säkerhet-och-plattform-för-utryck-av-modern-konst-park”. 

De som har ansvaret för det här är kommunen och tillverkarna, med andra ord, ett par tråkiga gamlingar som inte har gjort något roligt på 40 år och multimiljonföretag som bara tänker på pengarna. Jag tror att tillverkarna gör lekplatserna extra säkra och snygga för att locka de aningslösa kommunerna precis som i en tiktok-video eller ett instagram-inlägg; #SafeForTheKids #Art! 

Men kommunerna vet inget bättre, de biter tag i betet och vi får de ointressanta, trista, lekplatserna som så många andra i dess slag. Detta måste ändras. 

Jag tycker att vi borde ha sakkunniga och engagerade personer som designar och tar besluten om lekplatserna – för det är då som vi kan ta itu med den här lekparkskrisen och ge Sveriges barn och ungdomar den kvaliteten som de förtjänar. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa