Skolan måste erbjuda gratis mensskydd

Gratis mensskydd på samtliga grund- och gymnasieskolor i Sverige skulle höja både närvaron och utbildningskvaliteten för alla livmoderbärare. Sätt stopp för tabun, normalisera mens och främja jämställdheten för alla, menar insändarskribenten.

Mensskydd kostar inte bara pengar, de kostar väldigt mycket pengar. I dagsläget ligger momsen på mensskydd på 25 procent till skillnad från exempelvis restaurangbesök där momsen ligger på 12 procent, menar insändarskribenten.

Mensskydd kostar inte bara pengar, de kostar väldigt mycket pengar. I dagsläget ligger momsen på mensskydd på 25 procent till skillnad från exempelvis restaurangbesök där momsen ligger på 12 procent, menar insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2024-02-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mens, alla vet var det är, hälften av oss har det. Ändå präglas ämnet av tabu och skam. Det är dags för skolan att ta ställning. Erbjud gratis mensskydd, förbättra skolklimatet för alla livmoderbärare och gör svenska skolan mer jämställd. 

Mens har länge varit ett mycket tabubelagt ämne. Unga flickor har i alla tider fått veta att mens är något äckligt, skamfullt och viktigast av allt: mens bör under alla omständigheter hållas hemligt. Men varför är det så egentligen? Förmodligen grundar det sig i okunskap och en obruten tystnadskultur. Jag anser den tystnadskulturen helt orimligt. Hälften av alla människor som någonsin har levt, lever och kommer att leva kommer någon gång ha menstruerat. Det är dags att sätta punkt för skammen och tystnaden. Om svenska skolan delar ut gratis mensskydd och på så sätt ignorerar tabun skulle det normalisera ämnet och öka medvetenheten om kvinnohälsa. Vilket i längden gynnar alla!

Gratis mensskydd i skolan skulle förbättra skolsituationen för livmoderbärare i hela Sverige. Alla som har eller har haft mens, har med stor sannolikhet mer än en gång avstått från utbildning på grund av sin mens. Det kan vara så enkelt som att glömma att ta med mensskydd just den dagen, få sin mens i skolan eller helt enkelt inte ha ekonomisk möjlighet att köpa mensskydd. Om skolan erbjöd mensskydd, kostnadsfritt, vid alla skoltoaletter skulle skolklimatet och situationen för personer i skolan som menstruerar ändras till det bättre. Visserligen skulle en sådan förändring innebära en ekonomisk belastning för kommuner runt om i Sverige. Men, i min mening är den ekonomiska uppoffringen minimal i förhållande till hur det skulle främja jämställdhetsutvecklingen inom skolan. 

Mensskydd kostar inte bara pengar, de kostar väldigt mycket pengar. I dagsläget ligger momsen på mensskydd på 25 procent till skillnad från exempelvis restaurangbesök där momsen ligger på 12 procent. Livmoderbärare måste köpa mensskydd, oavsett vad de kostar. Jag anser det mycket oetiskt att utnyttja det ostoppbara behovet. Tyvärr gör den höga kostnaden till slut att en del inte har råd med mensskydd. Just nu är det väldigt många som har det svårt ekonomiskt. Dessutom drabbar inte dyra mensskydd alla såsom exempelvis höga matpriser drabbar alla i hela samhället. Att mensskydd kostar pengar skapar en ekonomisk orättvisa mellan livmoderbärare och icke livmoderbärare som bör utjämnas, snarast. Det är fullkomligt orimligt att hälften av oss, mot vår vilja, ska betala hutlösa priser varje månad. Mensskydd är inte en lyxvara som man ska unna sig någon gång ibland. Det är en nödvändighet som borde vara tillgänglig för alla, särskilt i skolan.